1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomalainen nykysirkus kovassa nosteessa

Suomen pitkäaikaisin nykysirkustapahtuma alkaa perjantaina Tampereella kuudetta kertaa. Circus Ruska Festivalin pääesiintyjä kehuu suomalaissirkusta energiseksi. Yhä useampi saa sirkuksesta ammatin itselleen.

Kuva: YLE / Antti Eintola

Tampereen Tullikamarilla ja Sorin Sirkuksen tiloissa nähdään perjantaina ja lauantaina monipuolinen kattaus niin kansainvälisiä kuin kotimaisia esityksiä. Intiimeintä ja minimalistisinta suuntausta edustaa festivaalin pääesiintyjä, ranskalais-suomalaisen Circo Aereon Jani Nuutinen.

Ranskassa asuva Nuutinen kiertää maailmaa Un Cirque Plus Juste -sooloteoksensa kera. Tampereella se nähdään varta vasten Tullikamarin Pakkahuoneen sisälle pystytetyssä pienessä sirkusteltassa, joka on kulkenut Nuutisen matkassa jo 2,5 vuotta.

Nykysirkuksen kiitetyn ja palkitun konkarin mukaan suomalainen sirkus on kovassa nosteessa.

- Suomalainen sirkus on tällä hetkellä hirvittävän energinen. Viimeiset viisi vuotta se on vuotta noussut hirveästi täällä. Aina kun tulen tänne tauon jälkeen, näen täällä hirveästi uusia naamoja. Näkee että se on tosi vahva, että ihmiset tekee hirveesti töitä sen eteen.

Noste on tuonut uusia työmahdollisuuksia.

- Aloitin tekemään tätä ammatikseni vuonna 1994. Silloin ei ollut kovin helppoa saada leipä tästä ammatista. Nyt huomaan että kenttä on kasvanut ja työmahdollisuudet ovat paljon paremmat. On paljon enemmän ihmisiä jotka saavat leivän tästä ammatista. Se on ihan mahtavaa!