Liika proteiini voi nostaa diabetesriskiä

Proteiinipainotteinen ruokavalio saattaa altistaa aikuistyypin diabetekselle, tuoreet hollantilaistulokset vihjaavat. Erityisesti liha- ja maitoproteiini liittyvät suurentuneeseen sairastumisriskiin.

terveys
Pihvi lautasella
AP Graphics Bank

Diabetes Care -lehdessä julkaistujen tulosten mukaan noin 90 grammaa päivittäin proteiineja syövän riski sairastua oli kaksi kertaa suurempi kuin noin 60 grammaa nauttivan. Riskiä suurensi myös se, jos henkilö käytti proteiineja energianlähteenä hiilihydraattien ja rasvan kustannuksella.

Proteiineihin liitetty diabetesriski saattaa tulosten perusteella mahdollisesti rajoittua hoikkiin ja normaalipainoisiin.

Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä yleensä tutkimuksissa on keskitytty rasvojen ja hiilihydraattien diabetesvaikutuksiin proteiinien jäädessä vähemmälle huomiolle.

Tutkimus perustuu 38 000 aikuisen terveystietoihin, jotka kerättiin osana laajaa terveystutkimusta. Kymmenen vuoden seurannan aikana runsaat 900 osallistujaa sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim