Obama vaatii pankeilta rahoja takaisin

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama aikoo hankkia takaisin jokaisen sentin, jonka valtio lainasi maan pankeille ja jonka nämä ovat velkaa amerikkalaisille veronmaksajille. Hän ehdottaa erityisen "pankkikriisiin vastuumaksun" määräämistä rahalaitoksille. Maksu koskee kaikkia pankkeja, myös niitä, jotka eivät ottaneet apua vastaan tai jotka ovat jo ehtineet maksaa sen takaisin.

talous

Maksun määrä on 0,15 % kunkin pankin taseen loppusummasta ja se on maksettava seuraavan 10 vuoden aikana. Valkoisen talon mukaan näin saadaan kokoon 90 miljardia dollaria. Pankkituen on arveltu maksaneen Yhdysvaltain veronmaksajille 117 miljardia dollaria, ja Valkoisessa talossa uskotaan, että lopulta se kaikki saadaan takaisin.

Pankit saivat valtiolta vuosina 2008 ja 2009 kaikkiaan 700 miljardia dollaria lainoina ja pääomatukena. Useat pankit ovat jo ehtineet maksaa saamansa avustukset takaisin, ja ne ovat näin vapautuneet rajoituksista, joita valtio niile asetti pankkituen ehtona. Parhaassa kunnossa olleet pankit ovatkin kirjanneet ennätystuloksia ja alkaneet uudelleen maksaa johtajilleen ja henkilökunnalleen suuria bonuksia.

Valkoisen talon jakamassa tiedotteessa Obama korosti, että juuri nämä tiedot ennätysvoitoista ja siivottoman suurista bonuksista ovat vahvistaneet hänen päättäväisyyttään hankkia rahat takaisin. Hän syytti Wall Streetiä siitä, ettei se ole lainkaan samalla aaltopituudella niiden ihmisten kanssa, jotka nyt saavat kärsiä yli kymmenen prosentin työttömyydestä.

Valkoisen talon mukaan anteeksipyyntö on vähintä, mitä Wall Streetiltä nyt vaaditaan.

Presidentti Obama julkistaa lisää ehdotuksensa yksityiskohtia tv-puheessa, jonka hän pitää myöhemmin tänä iltana. Lopullisesti maksusta päättää Yhdysvaltain kongressi vuoden 2011 tulo- ja menoarvion käsittelyn yhteydessä.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset