1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjän viimeisen keisarin kuolemasta vaaditaan rikostutkintaa

Venäjän viimeisen keisarin Nikolai II sukulaiset vaativat tsaariperheen murhatutkinnan avaamista uudelleen. Venäjän pääsyyttäjänvirasto lopetti tutkinnan vuosi sitten, koska murhista on kulunut niin kauan ja syylliset ovat jo kuolleet.

Ulkomaat

Romanovien suvun edustajan, suuriruhtinatar Maria Vladimirovnan mukaan päätös rikostutkinnan lopettamisesta oli laiton ja perusteeton. Hän uskoo tutkinnan lopettamisen olevan myös ristiriidassa korkeimman oikeuden vuonna 2008 antaman tuomion kanssa, jonka mukaan tsaariperhe oli poliittisen vainon uhri.

Bolsevikit teloittivat Nikolai II, keisarinna Aleksandra Fjodorovnan, heidän viisi lastaan ja palvelusväkeä vallankumouksen kuohuissa 1918. Tsaariperheen jäänteet kaivettiin esille vuonna 1991 ja haudattiin Pietariin 1998.

Romanovien sukua edustavan lakimiehen mukaan suku ja Venäjän ortodoksinen kirkko eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita jäännösten aitoudesta.

- Venäläisten on saatava tietää totuus tsaariperheen kohtalosta ja muiden kommunistihallinnon uhrien kohtalosta. Tästä pitäisi saada selkeä oikeudenpäätös, Romanovien sukua edustava asianajaja Aleksander Zakatov sanoi.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi