Soittoa ja seiväshyppyjä yli neljän metrin

Suomalaisen seiväshypyn huippuveteraanit eli seipään takavuosien kärkikaarti on saatu koolle Pirkkahalliin verestämään taitojaan hyväntekeväisyyshyppyjen merkeissä. Viihteellisen koko perheen Soittoa ja seiväshyppyä -tapahtuman tuotto lahjoitetaan lyhentämättömänä maamme vammaisurheilujärjestölle VAU:lle.

seiväshyppy
YLE Tampere

Yksi veteraanihyppääjistä on kisan ideoija, tamperelainen muusikko ja pitelemätön viihdemies, transit-miehenäkin tunnettu Jouko Mäki-Lohiluoma, joka otti ja haastoi vanhat hyppyhirmut tähän mittelöön 50-vuotispäiviensä uhmassa.

Jouko Mäki-Lohiluoman oma urheilu-ura päättyi olkapään revähdykseen 1980-luvun alkupuolella. Sitä ennen oli tullut luvattua, että vähintään neljä metriä taittuu mieheltä vielä viisikymppisenäkin.

Yli viisikymppiset yli viisi metriä hypänneet ottavat nyt mittaa toisistaan

Jouko Mäki-Lohiluoman ennätys oli aikanaan 5.20. Sen innoittamana Soittoa ja seiväshyppyä -tapahtumaan haastettiin mukaan kaikki suomalaiset viisi metriä hypänneet yli viisikymppiset lajin veteraanit Antti Kalliomäestä ja Tapani Haapakoskesta alkaen.

Jokaiselle hyppääjälle jaetaan myös juuri tätä tapahtumaa varten suunniteltu juhlamitali, joka on Liisa Lankisen suunnittelema.

- Mukaan saatiin myös itse Pentti Nikula, jonka nimellä juhlamitali kulkee ja Penttihän ne sitten osallistujille jakaa. Kunniavieraiksi saapuu ainakin kolmannes kaikista 5 metriä hypänneistä ja heitä on maassamme muuten tarkalleen 113, Mäki-Lohiluoma kertoo.

Hän on itse alunperin Seinäjoen Urheilijoiden kasvatti mutta näin veteraanihyppääjänä vannoo vahvasti Pyrinnön nimeen.

Pyrintö haluaa tukea vammaisurheilua

Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja Jarmo Hakanen lähti innokkaasti mukaan seiväshyppytapahtuman organisaattoriksi heti kun Mäki-Lohiluoma idean esitteli.

- Haluamme tukea vammaisurheilua ihan sydämestämme ja on todella hienoa, että Suomeen on nyt saatu juuri vuoden alussa toimintansa aloittanut eri vammaisjärjestöjen yhteinen, valtakunnallinen urheilujärjestö VAU.

Tänä päivänä vammaisurheilijat vamman laatuun katsomatta voivat tulla täysillä mukaan urheilemaan ns. terveiden kanssa.

- Näin toimitaan meillä Pyrinnössä kuin muissakin seuroissa. Siitä ei tehdä mitään numeroa vaan yhteistoiminnasta on tullut normaalia arkea, kertoo toiminnanjohtaja Hakanen.

Lähteet: YLE Tampere / Seppo Lehtonen ja Mari Vesanummi