Jaan Kaplinski ja Mart Laar tähdittävät historiapäiviä Asikkalassa

Historiariita Viron ja Venäjän välillä saanee uutta valaisua Asikkalassa käynnistyvillä suomalaisilla historiapäivillä. Venäjällä on perustettu historiakomissio ja ryhdytty laatimaan lakia historian vääristelyä vastaan. Virolaisia asia huolestuttaa.

Kuva: YLE

Historiariitaa Venäjän ja Viron välillä on käyty muun muassa neuvostoaikaisen sotilaspatsaan siirron yhteydessä. Viimeisimmäksi Venäjä on uhannut laatia lain, jonka mukaan historian väärentäjät ja Venäjän edun vahingoittajat voisivat saada vankeutta.

Venäjän tarkoittama historian vääristely merkitsee sen entisissä alusmaissa hyväksyttyä ja vallitsevaa historiankäsitystä asioiden kulusta. Viron konservatiivien johtaja, entinen pääministeri ja historioitsija Mart Laar on yksi Viron vallitsevan historiankäsityksen rakentajista. Häneltä muun muassa evättiin taannoin Venäjä-viisumi.

Suomalaisilla historiapäivillä Asikkalassa pidettävää Viro-keskustelua virittää myös runoilija, filosofi ja kulttuurikriitikko Jaan Kaplinski. Hän on ottanut voimakkaasti kantaa viron kielen elävänä pysymisen puolesta.

Viro, Viro, Viro -paneelikeskustelu käynnistää Asikkalassa ja Lahdessa pidettävät suomalaiset historiapäivät helmikuun puolessa välissä. Keskustelussa ovat mukana Jaan Kaplinskin ja Mart Laarin lisäksi professorit Martti Turtola ja Seppo Zetterberg.

Kolmipäiväisessä tapahtumassa pidetään luentoja ja paneelikeskusteluita. Historiapäivien tilaisuudet ovat yleisölle avoimia ja maksuttomia.

XI Suomalaiset historiapäivät järjestävät Suomalaiset historiapäivät -yhdistys, Lahden kaupunginmuseo ja Asikkalan kunta.