Hyppää sisältöön

Älytalo auttaa vanhusta

Uusi tekniikka helpottaa yhä enemmän vanhusten asumista. Lahteen valmistuu älytalo, jossa on asuntoja erityisesti muistiongelmista kärsiville. Talon tekniikka auttaa vanhusta monin tavoin.

Älytalon käytävien kaapeloinneissa kulkee sähkön lisäksi myös tietoa. Kaikki asunnot varustetaan nykyaikaisilla tietoliikenneyhteyksillä. Kuva: YLE / Heikki Ahonen

Lahden vanhusten asuntosäätiön älytalon harjannostajaisia vietettiin tammikuisessa pikkupakkasessa. Kevään mittaa talon 36:een asuntoon valitaan asukkaita ja ensimmäiset muuttokuormat saapuvat kesäkuun alussa. Älytalosta löytyy uusinta tekniikkaa, joka auttaa iäkästä asukasta monin tavoin, kertoo säätiön toiminnanjohtaja Sanna Mäkinen.

- Kun asukas tulee ulko-ovelle ja näyttää lätkää lukijaan niin ovi avautuu. Samalla käytävän valot syttyvät ja hissi tulee automaattisesti alas, kuvailee Mäkinen älyn toimintaa. - Hissin ovet avautuvat ja kun asukas menee hissiin, se nousee oikeaan kerrokseen ilman, että asukas painaa mitään nappeja.

Lähes neljä miljoonaa euroa maksavaan taloon valmistuu 36 asuntoa erityisesti lievistä ja keskivaikeista muistisairauksista kärsiville. Toiminnanjohtaja uskoo talon täyttyvän nopeasti, sillä talolle on tarvetta. Käytäväyhteys viereiseen palvelukeskus Wanhaan Herraan tekee paikasta erityisen houkuttelevan. Raha-automaattiyhdistys on tukenut rakennustyötä 840 000 eurolla.