Jänikset lumen suojissa

Paksu lumipeite haittaa jäniksen pyyntiä Kaakkois-Suomessa, koska rusakot ja metsäjänikset liikkuvat tavallista vähemmän. Lumessa myös metsästyskoirien on vaikeampaa toimia.

luonto
Jänis talviturkissa.
MetsäjänisYle

Etelä-KarjalaRiistapäällikkö Erkki Kiukas Kymen riistanhoitopiiristä kertoo, että rusakot ja jänikset liikkuvat nyt tavallista vähemmän. Lumi vaikeuttaa myös metsästyskoirien toimintaa. Etenkin pienikokoiset beaglet ovat suurissa vaikeuksissa hangessa. Puissa oleva lumi lisäksi vaimentaa ajokoirien haukunnan kuuluvuutta.

Erkki Kiukas toteaa, että jänikset lähtevät enemmän liikkeelle keväällä. Silloin ne aiheuttavat usein vahinkoja kotipuutarhoissa. Sen sijaan rusakko viihtyy omenapuiden ja marjapensaiden äärellä koko talven.

Metsästäjillä eettiset ohjeet

Vaikka jänis pistäisikin päänsä pensaaseen talon pihapiirissä ja olisi houkutteleva saalis, metsästäjä ei saa mennä pihapiiriin ampumaan saalista. Riistapäällikkö Erkki Kiukas muistuttaa, että metsästäjillä on selkeät ohjeet käyttäytymisestä asutuksen lähellä.

Metsästäjä ei esimerkiksi saa ampua jänistä tai rusakkoa lähellä taloja, vaikka metsästyskoira tavoittaisikin saaliin pihapiirissä. Metsästyskoirakaan ei saa pihapiirissä häiritä haukullaan koko päivää.

Erkki Kiukaksen mukaan Kaakkois-Suomessa metsästäjien eettisiä ohjeita noudatetaan kiitettävästi.

Riistapäällikkö toteaa, että määräyksistä voidaan poiketa, jos alueen omistaja antaa luvan. Jotkut omakotiasujat ovat mielissään, kun metsästäjät tulevat karkoittamaan tuhoja tekevät rusakot. Toiset taas haluavat katsella eläimiä ja siksi mielellään rauhoittavat ne pihapiirissään.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus