Koivistonkylän EKA oli Suomen ensimmäinen automarket

Koivistonkylään valmistui vuonna 1976 Suomen ensimmäinen automarket EKA. Paikalliset asukkaat olivat vähän ihmeissään, koska vuosikymmenen alkua himmensi öljykriisi. Autolla markettiin ajamisen kannattavuutta epäiltiin. Myös pikkukauppojen tulevaisuus huoletti.

Suomen ensimmäinen automarket kohosi vuonna 1976 Tampereen Koivistonkylään. Kuva: Tampere-Seuran arkisto

Koivistonkylän omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Matti Höyssä muistaa, että E-liikkeen uutta isoa kauppaa alettiin 1970-luvun puolivälissä rakentaa huolella ja harkinnalla. Ennen perustuksien tekoa tontti oli pelkkää rytöä ja parakkien säilytyspaikkaa.

Koivistonkylä oli tuolloin Tampereen eteläistä reunaa eikä asukkaitakaan ei liiemmälti ollut. Peltolammi ja Multisilta olivat vielä alkuvaiheissaan. Kuinka ihmeessä tässä suuri kauppa muka pärjäisi?

Kansa nimesi paikan Kopekaksi

Kun liike sitten kuitenkin valmistui, herätti se uteliaisuutta. EKA –market tarjosi muitakin kuin kauppapelveluita. KOP avasi pankkikonttorin ja postikin paikalle saapui.

Kun KOP:n ja EKA:n kyltit näkyivät lähekkäin, sai kauppakeskus kansan suussa nimen Kopeka. Suurpääoma ja edistyksellinen E-liike saman katon alla edusti rajatonta ajattelua.

Tokan viinahyllyt hämmensivät

Varsinainen ihmetys ja nähtävyys oli kuitenkin EKA-marketin ja Suomen ensimmäinen itsepalvelu-Alko. Ja kun se oli EKA:n kyljessä, sitä alettiin kutsua nimellä Toka. Ensin mentiin siis ekaan ja siten tokaan.

- Viinan itsepalvelumyynti ei sujunut heti ongelmitta, muistelee Matti Höyssä.

Ehkä käden ulottuvilla olevat pullorivit saivat harkintakyvyn pettämään koska kerrotaan tarinaa tavallista suuremmasta hävikistä. Yksi keino kuulemma oli, että ensin EKA:ssa ostettiin kärry täyteen. Sitten mentiin Tokaan, jossa itsepalvelumyymälän hyllyjen välissä helposti sai piilotettua viinapullon vaikka pohjasta aukinaisen maitopurkin sisään.

Pikkukaupat hävisivät

Uusi jättimäinen automarket merkitsi monista pikkukaupoistaan tunnetulle Koivistonkylälle muutosta arkeen. Pikkukaupat, joissa myytiin maitoa, leipää ja muuta päivittäistavaraa, eivät enää kyenneet kilpailemaan hinnoilla.

Ikääntyneet pienkauppiaat luovuttivat yksi toisensa jälkeen. Viimeisin heistä sinnitteli Höyssän mukaan 1980-luvulle saakka.

Kauppakisa jatkuu

Koivistonkylän automarket oli aikanaan kaupantekoa mullistava laitos, joka palveli hyvän sijaintinsa ansiosta paitsi autoilevia asiakkaita myös paikallista väestöä. Uudet kauppatalot ovat kuitenkin haastaneet tämän edelläkävijän yhä uudelleen kauppakisaan.

EKA:n jälkeen marketti on toiminut näihin päiviin asti Euromarket-nimisenä. Tämän vuoden alusta paikan vetäjä on Prisma.