1. yle.fi
  2. Uutiset

Uimahallin vesi kiertää kerran viidessä tunnissa

Kemin uimahallissa käy enimmillään 800 asiakasta päivässä, joten myös hallin vedenpuhdistuskalusto on kovassa käytössä. Tästä kertoo sekin, että hallin puhtaus ja siisteys saa jatkuvasti hyvää palautetta niin tutuilta kuin vierailtakin asiakkailta.

uimahallit
Rauno Soppela (vas) ja Janne Jylkkä
Kemin uimahallin vastaava hoitaja Janne Jylkkä (oik) ja laitosmies Rauno Soppela saavat kehuvaa palautetta uimahallin viihtyisyydestä. Nykyiset puhdistuslaitteet kestävät satojen päivittäisten kävijöiden kuorman, mutta kasvunvaraa ei paljoa ole.YLE / Antti Koskela

Uimahallin vastaavan hoitajan Janne Jylkän mukaan siisteyden lisäksi Kemin uimahalli saa kehuja muun muassa monipuolisuudesta.

- Tiloja, palveluja ja altaita on vähän kaikenlaisille käyttäjille. Palaute asiakkailta on ollut lähes poikkeuksetta kiittävää, Jylkkä kehaisee.

Uimahallin allastiloissa ei enää tuoksahtele kloori, sillä kaasumaisen kloorin käytöstä on luovuttu jo ajat sitten. Sen asemesta vettä puhdistetaan natriumhypokloridilla.

- Ensimmäinen askel veden puhtauden ylläpitämisessä on tietysti se, että asiakkaat peseytyvät ennen altaaseen menoa. Tästä saa toisinaan muistuttaa, Jylkkä sanoo.

Koko ison altaan vesi kiertää suodatinlaitteiston läpi kerran viidessä tunnissa. Paksut putket pumppaavat veden hiekkasuodattimien läpi.

- Kiinteät epäpuhtaudet ja roskat, kuten hiukset painuvat altaan pohjalle, mistä ne kerätään automaattisella imurilla. Myös sukeltajia käytetään toisinaan, kertoo uimahallin laitosmies Rauno Soppela.

Altaan lämpö pysyy tasaisena tietokoneella

Uima-altaiden lämpö ei juuri vaihtele, sillä siitä vastaa tietokoneohjattu laitteisto.

- Ison altaan lämpötila on 27 astetta ja pienten 30 astetta. Vaihtelu on vain muutamia asteen kymmenesosia. Tosin lauantaiksi pienten altaan lämpötilaa nostetaan automaattisesti parilla asteella, Soppela kertoo.

Uimahallin kävijämäärä on pysynyt korkeana, vaikka huippumääristä on hieman tultukin alaspäin. Päivittäin hallin asiakkaina käy 800 ihmistä Kemistä ja lähialueilta ja hiljaisimpinakin päivinä polskuttelijoita on pari sataa.

- Näillä asiakasmäärillä tekniikka vielä riittää, mutta jos päiväkävijöitä alkaa jatkuvasti olla 800:n luokassa, niin tiukilla ollaan, Rauno Soppela arvioi.

Lähteet: YLE Perämeri

Lue seuraavaksi