Juvan kirjasto 160 vuotta

Vuonna 1850 perusti pitäjänräätäli Juho Härkönen lainakirjaston Juvalle. Kirjasto oli vasta kahdeskymmenes Suomeen perustettu lainakirjasto ja se oli merkittävä sivistyksen tuoja Etelä-Savoon.

Juva

-Kansanvalistusaate ja Viipurin läheisyys olivat ne seikat, jotka toivat kirjaston Juvalle, sanoo Juvan kirjastonjohtaja Päivi Lehmusvuori.

Kirjaston alkuaikoina lainattavia teoksia oli noin sata kappaletta ja aluksi lainaajia oli paljon, mutta kirjakokoelman pienuus aiheutti lainaustoiminnan laimenemista. Tilat olivat myös Juvan kirjaston alkutaipaleella haasteelliset.

-Pitäjäntuvassa oli varmaankin hirsiseinät, uuni ja sitten piironki, jossa nämä teokset olivat. Kokoelmaan kuului kristillistä luettavaa, kuten raamattuja, Kristityn vaellus, mutta varmasti kokoelmaan on kuulunut myös kansallista yleissivistävää kirjallisuutta, Päivi Lehmusvuori kertoo.

70-vuotta sitten Suomi kävi talvisotaa Neuvostoliittoa vastaan ja tämä aika näkyi myös Juvan kirjastossa.

-Nidemäärä väheni sotavuosien aikana ja kirjaston aukioloaika väheni noin viiteen tuntiin viikossa, Päivi Lehmusvuori kertoo sota-ajan kirjastotoiminnasta.

Juhlavuosi on täynnä ohjelmaa

Juvan kirjaston juhlavuotta vietetään monenlaisten näyttelyiden ja luentosarjojen tahdittamana.

-Tällä hetkellä täällä on rantasalmelaisen Kaisa Lehtomäen paperitaidenäyttely ja muitakin näyttelyitä on jo sovittuna. Suuri ponnistus on kuitenkin Studia generalia luentosarja, joka sisältää kahdeksan erilaista luentoa kuluvan vuoden aikana.

- Halusimme tilaisuuksia, joissa juvalaiset tai Juvalta lähtöisin olevat henkilöt käyvät kertomassa omista tutkimus- tai taiteenaloistaan, Juvan kirjastonjohtaja Päivi Lehmusvuori kertoo.

Lähteet: YLE Etelä-Savo