Hämeenlinnan tuhoisimmasta pommituksesta 70 vuotta

Varhain iltapäivällä 70 vuotta sitten Hämeenlinnassa soivat hälytyssireenit, kun kahdeksan punatähtistä neuvostoliittolaista pommikonetta lähestyi kaupunkia, tavoitteena katkaista tärkeä rautatieyhteys. Tammikuun 13. päivän pommitus oli talvisodan aikana ainoa Hämeenlinnassa kuolonuhreja vaatinut ilmahyökkäys.

Pommitukset ja ohjukset
Hämeenlinnan maakunta-arkistossa säilytettävä Hämeenlinnan osumakartta
Hämeenlinnan maakunta-arkistossa säilytettävä Hämeenlinnan osumakarttaYLE / Markku Karvonen

Neuvostoliiton ilmavoimat pommittivat Hämeenlinnaa talvisodan aikana kahdeksan kertaa. Kaupunkia vastaan hyökkäsi niiden aikana yhteensä noin 50 konetta. Keskiviikkona 13.1. tuli täyteen 70 vuotta talvisodan ajan Hämeenlinnan tuhoisimmasta pommituksista. Aineelliset tuhot eivät olleet kovinkaan suuria, eivätkä vihollisen lentäjät osuneet päämaaliinsa, rautatiehen tai Hämeenlinnan asemaan.

Mutta ihmishenkiä pommitus vaati. Uhrien lukumäärästä on eri lähteissä erilaisia käsityksiä. Hätilässä 10 vuotta sitten paljastettu muistokivi väittää uhriluvuksi 14, Koskimiehen Hämeenlinnan kaupungin historia 13 ja maakunta-arkiston paperit 12 kuollutta. Yksi loukkaantuneista kuoli vammoihinsa pommituksen jälkeen, tästä eroavaisuus pommituksesta kertovassa raportissa ja Koskimiehen historiassa.

Näin kertovat kohtalokkaasta päivästä dokumentit: ilmahälytys ulvahti soimaan kello 13.50 ja pommitus alkoi kahdeksan minuuttia yli 14. Koskimies kirjasi kaupungin historiaansa 12 vakavasti haavoittunutta ja 10 lievempää.

Kaupungin taivaalle ilmestyi 70 vuotta sitten 8 konetta, joiden luukuista putoili yli 50 pommia, miina-, sirpale- ja palopommeja. Taajimpaan osumat tai hutit sattuivat Vanajaveteen, Sairioon ja Kleckerin kalliolle. Suurin osa uhreista oli kirjoilla maaseurakunnan kirjoissa, eli he olivat maalaiskuntalaisia. Tämä johtui siitä, että Sairio ei tuolloin kuulunut vielä kaupunkiin. Kuolonuhrista kaksi sattui Kantolassa, kahdeksan Sairiossa ja kaksi sai osumia kaupungin puolella Kleckerin kalliolle pudonneista pommeista.

Hämeenlinnan maakunta-arkisto on koonnut pommitusten muistoksi näyttelyn, joka kertoo Hämeenlinnan lisäksi myös Riihimäen. Lahden ja Tampereen pommituksista.

Lähteet: YLE Häme