Talvisodan Hämeenlinna oli siviilipuolustuksen keskus

Sisämaan vanhin kaupunki Hämeenlinna pääsi talvisodassa melko vähällä, siitä huolimatta että se oli varuskunta- ja rautatiekaupunki. Ja jopa maanpuolustusjärjestöjen päämajakaupunki.

talvisota
Lotta-Svärdin Vanajan osaston nauha
Lotta-Svärdin Vanajan osaston nauhaYLE / Markku Karvonen

Hämeenlinnalainen sotahistoriallinen seura Arma Wanaja kokoaa Hämeenlinnaan Hämeen Suojaan kaksipäiväisen talvisodan muistonäyttelyn. Mukana on paljon yleiseen talvisodan historiaan liittyvää esineistöä, kuten aseita, pukuja sekä erilaisia mitaleita ja merkkejä. Osa aineistosta kertoo osaltaan, miten sota kosketti Hämeenlinnaa ja mitä kaupungissa sodan aikana tapahtui.

Suorimmin sota tuntui elintarvikkeiden säännöstelynä, pimennysmääräyksinä ja pommituksina. Neuvostoliiton ilmavoimat pommittivat mm. rautatieyhteyksiä, mutta osumatarkkuus ei ollut kovin hyvä. Kaupungin pommituksissa sai surmansa 14 henkeä.

Kaupungin monet julkiset tilat joutuivat heti maanpuolustuksen käyttöön. Hämeenlinnaan saapuivat suojeluskuntien keskusjohto eli kotijoukkojen esikunta sekä lottien keskusjohto. Kaupungissa perustettiin ja varustettiin matkaan useita rintamalle matkanneita yksiköitä. Sotasairaala 35 hoiti potilaita talvisodan ajan Hämeenlinnassa, kaupungissa sai hoitoa yli 7000 haavoittunutta tai sairastunutta.

Hämeenlinnalaiset ottivat osaa eri tavoin sotaponnistuksiin. Ympäristön maalaistaloja työllisti leivän leipominen armeijalle. Kotirintama kutoi sukkia ja villapaitoja, teki lumipukuja ja auttoi mahdollisuuksien mukaan sotaponnistuksia.

Kaupungin ilmapuolustus oli kovin heikko. Vanhat kaupunkilaiset muistavat pari kaupungin katoilla ollutta ilmatorjuntakonekiväärien asemaa, joiden aseiden kantama ei kuitenkaan ulottunut pommikoneiden korkeudelle. Aulangon näkötornissa ilmavalvontalotat pitivät silmällä taivasta. Parolassa oli talvisodan aikaan ilmavoimien koulutuskeskus, mutta sen vanha kaksitasokalusto ei kyennyt torjumaan pommikoneita.

Talvisotanäyttely Hämeen Suojassa on avoinna la 5.12. kello 10-18 ja itsenäisyyspäivänä 6.12. kello 12-16.

Lähteet: YLE Häme