1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kätevä emäntä

Kätevä emäntä esittelee tosielämän prinsessat

Maanantaina uusilla jaksoilla käynnistyvä TV2:n sketsisarja Kätevä Emäntä nauraa naisten maailmalle. Osin Tampereella kuvattua sarjaa tähdittää tunnettu näyttelijäkaarti, joiden esittäminä nähdään satoja eri hahmoja.

Kuva: YLE

- Tahdotko sinä Jessica Suvi-Tuuli Törrönen, ottaa tämän Jan Martin Siipan aviomieheksesi ja rakastaa...

- No kuule suoraan sanottuna, en tiiä! Ottaa aika moni asia tällä hetkellä tässä suhteessa päähän. Pukua on näköjään vaihdettu, ei ole se minkä minä ostin. Ja kato tota tukkaa, onko tämä joku Nissan-kauppiaalle morsian? Häh?"

Tällainen keskustelu käydään Tampereen Aitolahden kirkon alttarilla. Riisisateessa odottavat asianajajat avioehdot ja eropaperit kourissaan. Onneksi kyse on vain sketsi, jossa ivataan nykynaisten häähullutusta.

Lutunen hömelö ja monet muut

Aiheita Kätevä emäntä -sarjan sketseihin on löydetty myös muun muassa luokkakuvista, vierastyövoimasta, terveydenhuollosta ja seksuaalisesta ahdistelusta.

Sarjan näyttelijäkaartiin kuuluvat Minna Kivelä, Lotta Lindroos, Kaisa Mattila, Jarkko Tiainen, Lari Halme, Annu Valtonen ja Maria Sid. Uudet jaksot alkavat tänään maanantaina.

Sarjassa nähdään useita satoja hahmoja.

- Ilkeimpiä hahmoja on aina hauskempi tehdä, Lotta Lindroos myöntää.

- Minulle myös lutunen hömelö on helppo näytellä. Olen ehkä itse lutunen hömelö, joten roolia on helppo ammentaa itsestä, nauraa Jarkko Tiainen.

Naisten kirjoittamaa komediaa

Käsikirjoitukset ovat tulleet pelkkien naisten kynistä.

- Ideointivaiheessa meitä oli tiimi pelkkiä naisia. Kävimme läpi ajan ilmiöitä ja meidän keski-ikäisten naisten näkökulmaa tähän maailmaan, kertoo tuottaja Sirpa Bertling.

- Joskus syntyy sketsi, joka muuttuu aivan toiseksi, jäljelle jää vain idea. Omiin ajatuksiin ja sanoihin ei saa rakastua liikaa. Vaikka se tuntuisi siinä hetkessä tosi hienolta, niin voi olla, että se on syntynyt vain siksi, että loppujen lopuksi sieltä jalostuu ihan jotakin muuta, Bertling kuvaa.

Ohjaaja Antti Leino tuo sarjaan kuitenkin ripauksen miehistä katsantokantaa.

- Minä lähden lähinnä siitä, että miessukupolven edustajana pystyn antamaan oman näkökulmani sarjaan. Voin antaa oman lisän naisten käsikirjoittamaan tekstiin.

- Olen aika avoin ohjaustilanteessa. Usein näyttelijöiltä tulee tilanteessa ideoita, joilla voisi parantaa kohtausta. Käsikirjoitusta kehitellään koko ajan, kun kuvaukset etenevät, Leino kertoo.