Seitsemän veljestä "linnateatterilaisittain"

Linnateatteri vie kesäksi Naantalin Kailon saareen Aleksis Kiven Seitsemän veljestä. Luvassa on tulkinta, joka ei jätä Kiveä kiven päälle. Klassikkomme räjäytetään montypythonmaiseksi kavalkadiksi. Ja kukapa nyt ei moisesta nauttisi.

Linnateatteri uudistaa Seitsemän veljeksen näyttämökuvan. Kari-Pekka Toivonen (kesk.) ohjaa, rooleissa mm. Santtu Karvonen ja Jukka Rasila Kuva: Juha Ohtonen / Yle

Me suomalaiset olemme se kansa, joka voi lukea, ymmärtää ja täydesti nauttia Aleksis Kiven järisyttävän kielen soinnista ja sävyistä.

Pahaa-aavistamaton Seitsemän veljeksen sonnilauma löytää varmasti ymmärtäjiä myös niiden joukosta, jotka eivät kouluaikoinaan jaksaneet omaa Kiveään loppuun asti pyörittää.

Neljästä seitsemän ja vähän useampikin

Linnateatterin tulkinta ei jätä Kiveä kiven päälle, tekijät lupaavat. Näytelmää tehdään voimalla neljän miehen. Matematiikan ja draaman lakeja uhmaavat Jukka Rasila, Miska Kaukonen, Kalle Lamberg ja Santtu Karvonen.

Sonnilaumaa ohjaa Kari-Pekka Toivonen, ja Jukolan saunakivien hehkuisen käsikirjoituksen on tehnyt Mikko Koivusalo.

Ohjaaja Kari-Pekka Toivosella on jo kokemusta neljän henkilön ohjaamisesta.

- Mullahan on itsellä neljä lasta eli neljän kanssa tulee hyvin vielä toimeen, mutta seitsemän olisikin jo aika rajua,Toivonen nauraa.

Seitsemän veljeksen esittämisen lisäksi neljälle näyttelijälle liikenee muitakin rooleja.

- Siinähän on kuitenkin kahdet kaksospojat, niin sehän toimii hyvin tommosena Dario Fo –tyylisenä yksinpuheluna, Toivonen hymyilee.

Onko Linnateatterin tulkinta Kiveä kovempi, se selviää ensi-illassa 28.5. Kailon saaressa, teatteri Emman lavalla. Viimeinen esitys on 21.8.2010.