Kirjeenvaihtajien sähköposteihin murtauduttu Kiinassa

Kiinassa työskentelevät ulkomaalaiset toimittajat kertoivat maanantaina, että heidän sähköpostejaan on hakkeroitu. Hakukonejätti Google on aiemmin perustellut mahdollista vetäytymistään Kiinasta ihmisoikeusaktivisteihin kohdistuneilla verkkoiskuilla.

Ulkomaat
Mies harjoittelee taijita Googlen Kiinan pääkonttorin edustalla.
Mies harjoitteli taijita Googlen Kiinan pääkonttorin edustalla tammikuussa.Diego Azubel / EPA

Pekingissä työskentelevien ulkomaankirjeenvaihtajien yhdistys lähetti maanantaina jäsenilleen varoituksen, jonka mukaan ainakin kahden toimituksen toimittajien Gmail-tileille on murtauduttu. Toimittajien mukaan heidän sähköpostinsa on lähetetty eteenpäin vieraisiin osoitteisiin.

Uutistoimisto AP:n mukaan yksi murron kohteeksi joutuneista sähköpostitileistä kuului sen toimittajalle.

Google ilmoitti viime viikolla joutuvansa mahdollisesti lopettamaan sivustonsa Kiinassa ja sulkemaan maassa toimivat toimistonsa. Yhtiö perusteli päätöstä verkkoiskuilla.

Uutistoimisto Reuters kertoi maanantaina, että Google tutkii myös, avustivatko jotkut sen työntekijät iskuissa. Kaksi lähdettä kertoi Reutersille, että tutkinta on käynnistä, mutta he eivät voi kommentoida sen yksityiskohtia.

Kiinalaishakkereiden kerrotaan yrittäneen päästä käsiksi kiinalaisten ihmisoikeusaktivistien sähköposteihin. Eräs ihmisoikeusaktivisti on kuvaillut tililleen tehtyä iskun samaan tapaan kuin toimittajat nyt: joku murtautui sähköpostiin ja välitti sähköposteja toiseen osoitteeseen.

Lähteet: AP, Reuters