EU lupasi Haitille 420 miljoonaa euroa

Euroopan unioni on luvannut antaa Haitille yli 420 miljoonaa euroa apua. Rahat on tarkoitettu maanjäristyksen uhrien hätäapuun ja pahoin vaurioituneiden alueiden uudelleenrakentamiseen. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon haluaa Haitiin lisää poliiseja ja rauhanturvaajia.

Ulkomaat
Miguel Angel Moratinos, Catherine Ashton ja Karel de Gucht tiedotustilaisuudessa
Olivier Hoslet / EPA

EU-maiden kehitysyhteistyöministerit käsittelivät Haitin tilannetta maanantaina kokouksessaan Brysselissä. Lausunnossaan ministerit korostivat avustustöiden nopeuden ja koordinoinnin sekä avun perillemenon turvaamisen tärkeyttä.

Kehitysyhteistyöstä ja humanitaarisesta avusta vastaavan komissaarin Karel de Guchtin mukaan avusta 137 miljoonaa euroa on tarkoitettu hätäapuun. EU-komissio antaa puolestaan Haitille 200 miljoonaa euroa omista kehitysapurahoistaan, jotka on tarkoitettu pidemmän aikavälin avustustyöhön.

EU-komission tiedottajan mukaan unionin jäsenmaat antavat lisäksi 92 miljoonaa euroa.

Kokoukseen osallistuneen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen (kesk.) mukaan Suomikin joutuu varmasti antamaan vielä lisäapua.

EU suunnittelee myös 150 poliisin lähettämistä Haitiin parantaakseen maan turvallisuustilannetta.

YK:lta lisää rauhanturvaajia

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon haluaa Haitiin lisää rauhanturvaajia ja poliiseja. Ban sanoi maanantaina esittäneensä YK:n turvallisuusneuvostolle 1 500 poliisin ja 2 000 rauhanturvaajan lähettämistä rauhanturvaoperaatioon.

Pääsihteerin mukaan lisäjoukot lähetettäisiin Haitiin kuudeksi kuukaudeksi. Heti ei ollut selvää, koskisiko aikaraja myös poliiseja vai ainoastaan rauhanturvaajia.

Haitissa on ennestään 9 000 YK:n rauhanturvaajaa ja poliisia.

Kanadassa avustuskokous

EU-komissaari de Gucht aikoo keskiviikkona matkustaa Haitiin selvittämään avuntarvetta ja sen kuljettamisen ongelmia.

Kanadan ulkoministerin Lawrence Cannon mukaan eri maiden ulkoministerit kokoontuvat ensi viikon maanantaina Kanadan Vancouveriin käsittelemään Haitin avustamista.

Hollannin merivoimien aluksen on määrä saapua Haitiin maanantaina. Aluksella on avustustarvikkeita sekä noin 80 puolustusvoimien työntekijää ja avustustyöntekijää.

Lisäksi Hollanti on lähettänyt lentokoneen noutamaan noin sata haitilaislasta adoptoitaviksi. Lasten adoptioprosessi oli aloitettu jo ennen maanjäristystä, mutta sitä on päätetty nopeuttaa Haitin suurten tuhojen vuoksi. Myö Espanja on ilmoittanut nopeuttavansa paperitöitä haitilaislasten adoptioprosessissa. Saattaa kuitenkin viedä kuukausia ennen kuin lapset matkustavat uuteen kotimaahansa.

Monet perheet eri puolilla maailmaa etsivät epätoivoisina tietoja siitä, miten heidän adoptoimansa lapset Haitissa voivat. Jotkut pelkäävät adoptioprosessin kaatuvan siihen, että tarvittavat paperit ovat hautautuneet ikiajoiksi romahtaneisiin rakennuksiin.

Clinton Haitissa

Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton saapui maanantaina vierailulle Haitiin. Sekä YK:n erityislähettiläänä että Yhdysvaltain apukoordinaattorina toimiva Clinton yrittää vierailunsa aikana tehdä arvion katastrofialueen tilanteesta.

Vierailunsa aikana Clinton tapaa muun muassa Haitin presidentin Rene Prevalin sekä muita poliitikkoja ja järistyksen uhreja. Hän myös toi Port-au-Princeen avustustarvikkeita, muun muassa ruokaa, vettä, lääkkeitä ja generaattoreita.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, YLE Uutiset