Skinin tyttöystävä: Aate ei ole kadonnut

Itähelsinkiläiseen pubiin tupsahtelee kanta-asiakkaita arki-iltana. Tiskin takana työskentelevä kolmikymppinen Jonna (nimi muutettu) tietää kysymättäkin, lasketaanko tuoppiin kolmos- vai nelosolutta.

Kotimaa

Sattuisikohan joku tietämään, mihin Kontulan kuuluisat skinit ovat kadonneet? Jonna tietää senkin: hän liikkui viitisen vuotta skinin tyttöystävänä lähiöjengin mukana etsimässä tummaihoisia piestäväksi.

- Oltiin yhdessä päivittäin. Pyörittiin hirveästi yleensä Kontulassa ja muissa lähiöissä ja etsittiin "ylimääräisiä ihmisiä".

Jonna oli 17-vuotias, kun pesäpallomailoin varustautuneet kymmenet skinit ja maahanmuuttajanuoret ottivat yhteen jalkapallokentällä Kontulassa 1997. Hän ei ollut paikalla, mutta tunsi monet skineistä, joista osa tuli bussilla muualta Suomesta. Kari Mokon YLEn Silminnäkijä-ohjelma teki heistä koko kansan tuttuja.

Jonnan kaveriporukan ytimeen kuului kymmenisen skiniä, suurin osa alle 20-vuotiaita. Laajempaan piiriin kuului useita kymmeniä nahkapäitä. Vanhemmilta skineiltä opittiin "aatetta" ja heitä toteltiin. Johtohahmoja oli, muttei selvää johtajaa. Nuoremmat toteuttivat aatetta sitten kadulla, kuten Jonna sanoo.

Pahoinpitelyjä ei varsinaisesti suunniteltu, mutta konflikteihin hakeuduttiin. Kohde saattoi valikoitua pelkän ulkonäön perusteella, toisinaan kimmokkeena oli kosto sekä kaljalla tai kiljulla hankittu känni.

Aate yhä tallella

Katukuvassa skinijengejä ei ole vuosiin näkynyt, mutta toverit tapaavat edelleen muun muassa kerhotiloissa. Osa heistä kuuluu nahkaliivejä käyttävään rikollisjengiin, osa pukeutuu yhä skinityylillä.

- Vanhemmistakin hyvin moni muistuttaa skiniä edelleen. Tukka on lyhyt ja vaatteet niin kuin pitääkin.

Vaatteet on mun aatteet tässäkin tapauksessa: Jonnan mukaan myöskään aatteesta ei ole luovuttu. Vaikka iän myötä useimmat skinit ovat seestyneet, rasistiset näkemykset eivät ole muuttuneet. Jonna uskoo, että joillakin on yhä taipumusta väkivaltaan ulkomaalaisia kohtaan.

- Varmasti kyllä, tilaisuuden tullen. Siitä olen ihan varma.

"Uusi aalto tulossa"

Jonna kertoo itsekin olevansa yhä rasisti ja sitä mieltä, ettei maahanmuuttajia pitäisi päästää Suomeen niin paljon. Hän uskoo, että jossain vaiheessa on tulossa uusi skiniaalto. Arvio perustuu käsitykseen, että maahanmuuttajien rikosten määrä on kasvanut Itä-Helsingissä ja kohteeksi joutuu aiempaa enemmän myös varttuneempia ihmisiä.

Jengiväkivallan mahdolliseen paluuseen Jonna suhtautuu kaksijakoisesti: hyväksyttävyys riippuu vähän tapauksesta. Toisaalta hän ei kehota ketään väkivaltaan.

- Enhän mä ketään kannusta väkivaltaan. Se ei ole mikään ratkaisu.

Nuoruusvuosien kymmenestä skinistä osa elää Jonnan mukaan tavallista elämää Itä-Helsingissä, osa on muuttanut muualle. Joidenkin kohtalo on ollut kovempi.

- Osasta on aika jättänyt, osa on vankilassa.

Jonnan mukaan kaveripiiristä tiettävästi kaksi on tehnyt itsemurhan. Vankilatuomioita on rapsahtanut lähinnä ampuma-ase- ja väkivaltarikoksista.

Lähteet: YLE Uutiset / Mikko Haapanen