Oulun kauppapaikkapäätöksistä valitus Euroopan neuvostolle

Suomen pienyrittäjät ja Pro Maunula -liike valittavat rakenteellisesta korruptiosta. Yhdistykset mm. väittävät S-ryhmän saavan etua siitä, että sen luottamushenkilöitä on päättämässä kaupunkien kauppapaikoista.

Korruptionvastainen toimielin (Greco)
YLE

Euroopan neuvoston korruptionvastaiselle toimielimelle Grecolle on jätetty valitus kauppapaikkojen kaavoituksesta Suomessa. Suomen pienyrittäjien ja Pro Maunula -liikkeen mukaan muun muassa Oulussa, Turussa, Tampereella, Mikkelissä, Porvoossa ja Helsingissä esiintyy rakenteellista korruptiota. Valituksessa todetaan, että kaavoituksesta ja liikepaikoista päättävissä elimissä on suuri määrä S-ryhmän alue- ja paikallishallinnossa toimivia luottamushenkilöitä. Näin S-ryhmällä on etulyöntiasema muihin nähden. Luottamushenkilöiden kaksoisroolin ansiosta yritys on saanut ohi muiden edullisesti itselleen parhaimmat liikepaikat jopa ilman kilpailutusta, sanotaan valituksessa.

Myös Helsingissä toimivaa HOK-Elantoa syytetään väärinkäytöksistä. Se on vuodesta 2004 myöntänyt luottamushenkilöille henkilökuntakortin, joka oikeuttaa alennukseen.

Valittajien mukaan muutosta on yritetty saada aikaan Suomen sisällä mm. oikeusministerille tehdyillä toimenpidepyynnöillä ja lehtiartikkeleilla, mutta muutosta ei ole tullut. Siksi yhteisöt pyytävät, että Greco ryhtyy nopeasti toimenpiteisiin, jotta rakenteellista korruptiota ei pidettäisi Suomen kunnallishallinnossa hyväksyttävänä maan tapana.

Lähteet: YLE Oulu