1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Lapsi ei ole Idols-tuomari

Musiikin tohtori, muusikko Sari Kaasinen vakuuttaa jokaisen osaavan laulaa kehtolauluja. Tuttu ja turvallinen ääni on lapselle paras mahdollinen. Kaasisen mukaan kehtolaulu on maailman ensimmäinen musiikin muoto ja se on säilynyt hyvin muuttumattomana, sillä lapsi usein jatkaa hänelle laulettujen kehtolaulujen perinnettä.

Kuva: YLE Etelä-Karjala

Sari Kaasisen mukaan huono lauluääni on vain tekosyy olla laulamatta kehtolauluja. Tuttu ääni rauhoittaa lapsen.

- Lapsi ei ole Idols-tuomari, onhan se kuullut äidin ääntä jo 9 kuukautta, joten se on sille tuttu ja rakas. Jokaisen ääni on siinä tilanteessa maailman paras. Jos ei muista tai keksi sanoja, kehtolaulu voi olla pelkkää hyminääkin.

Kehtolaulu on primitiivinen reaktio

Muusikko Sari Kaasinen kiinnostui kehtolauluperinteestä enemmälti ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen.

- Kun sain lapsen syliini, niin heti sitä alkoi hyssyttämään ja laulamaan. Se on primitiivinen reaktio, jonka varmasti tuntee jokainen äiti.

Kehtolaulun perinteen juuret vievät Kaasisen mukaan maailmankaikkeuden alkuun ja se on tutkijoidenkin mukaan ensimmäinen musiikin muoto.

- Oma lempilauluni on minullekin laulettu tuu tuu tupakkarulla.

Kehtolaulut eivät muutu muodin mukana

Vaikka musiikkimaku ja trendit muuttuvat, kehtolauluihin ne eivät vaikuta.

- Ne eivät hanakasti muutu, sillä esitystilanteessa ei kuulijoita paljon ole. Laulut leviävät korvasta korvaan ja suusta suuhun.

- Lapsi laulaa tulevaisuudessa niitä samoja lauluja omille lapsilleen, kertoo Kaasinen.

Muusikko Sari Kaasinen tunnetaan parhaiten kansanmusiikkipiireistä. Vuonna 2009 hän teki taiteellisen tohtorin tutkinnon Sibelius-Akatemiaan, aiheenaan kehtolauluperinne Suomessa.