Juhlapitsit värittävät Rauman kesää

Rauman Pitsiviikko järjestetään tulevana kesänä jo 40. kerran. Alun perin pitsinäyttelyiden ympärille kudottu tapahtuma on kehittynyt koko perheen kaupunkitapahtumaksi, joka kuitenkin vaalii edelleen pitsinnypläyksen ja käden taitojen perinnettä.

pitsi
YLE / Tuuli Liekari

Pitsiviikko järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1971. Pitsinäyttelyn lisäksi tapahtumaan oli järjestetty musiikki- , tanssi- ja lauluesityksiä sekä turistiopastusta Vanhaan Raumaan. Ensimmäisestä Pitsiviikosta tapahtumaa laajennettiin monipuolistamalla ohjelmatarjontaa. Kävijämäärät lisääntyivät vuosi vuodelta, kunnes 1990- luvulla yleisöä oli tapahtumaviikolla jo 80 000 henkeä.

Kansansuosiota lisäsi erityisesti "Mustan Pitsin yö", joka toi Pitsiviikkoon karnevaali -ilmeen. Vanhan Rauman kaduille kerääntyi tuhansia juhlijoita, torilla oli erilaista ohjelmaa ja kauppiaat pitivät liikkeitään auki yli puolenyön. Oman värinsä Pitsiviikolle tuovat vierailevat esiintyjät ja kansainväliset näyttelyt, mutta ennen kaikkea Pitsiviikko on vahvasti raumalaisen kulttuuriväen yhteinen festivaaliviikko, jolloin taide eri muodoissaan levittäytyy kaupunkiin.

Kesällä 2010 Pitsiviikossa on esillä paikallisten järjestäjien pitsinäyttelyitä, nypläyksen nopeuskilpailun ja muita perinteisiä pitsiviikon tapahtumia. Moneen taipuva pitsi nähdään myös uusista näkökulmista. Juhlavuonna panostetaan itse tekemiseen ja oppimiseen. Rauman kansalaisopisto järjestää kolmen päivän Pitsileirin ja nypläystä voi opetella muun muassa Vanhalla Kansalaisopistolla ja Kaupunginkirjaston tiloissa.

Lisäksi Rauman museo järjestää erikoispitseistä Studia Generalia -luentoja Pitsiviikolla. Pitsigraffitit leviävät kaupungille ja ”Fillarinyplääjä” kiertää kaupunkia. Tämän vuoden Mustan pitsin yö järjestetään tuttuun tapaan Pitsiviikon perjantaina 30.7.2010. Kaupunkifestivaaliin liittyvä muu ohjelma on jo hyvää vauhtia rakentumassa. Kulttuuri- ja vapaa-aikaan liittyviä tapahtumaehdotuksia Pitsiviikon käsiohjelmaan otetaan vastaan maaliskuun loppuun saakka.

Pitsiviikko 2010 saa uuden visuaalisen ilmeen

Juhlavuoden kunniaksi kaupungin kulttuuripalvelut järjesti kaikille avoimen Pitsiviikko 2010 visuaalisen ilmeen suunnittelukilpailun. Ehdotuksia saapui yhteensä 30. Osallistujien joukosta löytyi niin koululaisia kuin ammattigraafikoita. Kilpailutöissä erottui selvästi kolme pääteemaa: pitsi, Vanha Rauma sekä erilaisten graafisten elementtien sommitelmat. Voittajaksi valikoitui raumalaissyntyinen, nykyisin Turussa asuva taiteen maisteri Meri-Pauliina Sundén.

Valinta tehtiin kulttuuri- ja vapaa-aikakeskuksessa Pitsiviikon organisaation ja asiantuntijoiden kesken. Päätös oli yksimielinen. Meri-Pauliinan työ erottui joukosta raikkaalla ja vahvalla värityksellä, sekä muunneltavilla graafisilla elementeillä. Nypläyksessä olennaiset ”nypylät” oli tuotu onnistuneesti kesään ja mereen liittyviin symboleihin. Pitsiviikkohan on parasta loma-aikaa, jolloin nautitaan ainutlaatuisesta kesätunnelmasta Raumalla.

- Lähtiessäni pohtimaan pitsiviikkojen kilpailuideaa päätin keskittyä selkeisiin graafisiin muotoihin ja kirkkaisiin väreihin. Halusin luoda jotain uutta ja raikasta. Jätin pitsit ja aloin tutkia pitsinnypläyksen välineistöä. Huomioni kiinnittyi nypylän erikoiseen muotoon ja kokeilin siitä yksinkertaisia kuvioita. Mietin Raumalla vietettyä lapsuuden kesiä ja sommittelin nypylöistä kukkia, ruorin, auringon. Myöhemmin saapui leppäkerttukin mukaan kummilapseni askartelemasta kortista, Sundén kertoo työstään Pitsiviikon tiedotteessa.

Pitsiviikko alkaa 24 heinäkuuta.

Lähteet: YLE Satakunta