Osmo Tammisalo: Rakkaus ja evoluutio

Rakastuminen ilmenee pöhkönä käytöksenä ja sitä tarvitaan, jotta nainen vakuuttuisi siitä, että mies aikoo pitää huolta pesueestaan. Periaatteessa näin sanoo lajien kehitystä tutkiva tietokirjailija Osmo Tammisalo, mutta sanoo sen paljon rikkaammin Perjantaiparlamentissa syyskuussa 2009.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
mies ja nainen suutelevat
AP Graphics Bank

Kun mies lähestyy naista, niin voisiko aloittaa keskustelun sanoilla "Haluan lisääntyä kanssasi?"

- Se on kiihottumista ehkäisevä tekijä jos näin tekee. Missään kulttuurissa ei esitetä suoria yhdyntäpyyntöjä eli ei kannata näin aloittaa keskustelua, neuvoo Tammisalo.

- Järki on tunteiden orja, sanoi David Hume 1700-luvulla, ja etenkin parinvalinta ja lisääntymiseen liittyvät toiminnot säästävät meitä omalta järkevyydeltämme, kertoo Tammisalo.

- Ihminen on pitkiä parisuhteita muodostava laji ja enemmän löytyy yhtäläisyyksiä kuin eroja miesten ja naisten väliltä. Kaikki hakevat rakastavaa kumppania ja erot löytyvät statuksen ja ulkonäön tiimoilta. Naiset arvostavat keskimäärin enemmän miehessä statusta ja miehet taas arvostavat kumppanissa kauneutta, ulkonäköä ja nuoruutta, hän sanoo.

- Me olemme sellaisten esiäitien jälkeläisiä, jotka osasivat valita riittävän hoivaavia kumppaneita, jotta jälkeläisten kasvatus onnistui menestyksellisesti.

Seksiä ja/tai rakkautta?

Miehen pitää olla luotettava ja uskollinen?

- Nainen pitkittää miehen arviointiaikaa ennen kuin suostuu paritteluun. MIes suostuu huomattavasti nopeammin. Nainen tarvitsee yhdyntään aina syyn, mies vain paikan, toteavat miehet.

Mies taas keskittyy ulkonäköön, koska naisen ulkonäkö kertoo naisen hedelmällisyydestä.

- 30 ikävuoden jälkeen hedelmällisyys laskee, kun taas miehellä ei näin ole. On tutkimuksia, joissa naisen rasvakudoksen sijoittuminen, vyötärö-lantio-suhde, korreloi hedelmällisyyden kanssa, Tammisalo selvittää.

Naiselle seksi ja rakkaus ovat lähellä toisiaan, mies erottaa ne selkeästi toisistaan?

- Voimme pikemminkin samanaikaisesti olla intohimoisesti rakastuneita, mutta kokea samalla kiintymystä vanhaan kumppaniin, ja kokea seksuaalista himoa kolmanteen ihmiseen, joka ei ole kumpikaan näistä, väittää Tammisalo.

Rakkaus on muutakin kuin seksiä. Miten evoluutiobiologia selittää sen?

- Luonto on kehittänyt suuria tunteita sitoutumisen ongelmaan. Rakkaus ja rakastuminen takaavat uskottavuutemme toisen ehdokkaan silmissä. On kyse siitä lupauksesta, että "saat parasta mihin mun tasoinen yksilö näissä olosuhteissa voi päästä", Tammisalo nauratti yleisöä.

- Rakkauden tarkoitus on tuottaa pari, lisääntymisosuuskunta. Mustasukkaisuus suojelee sitä, ja seksuaalinen inho taas suojaa parittelulta esimerkiksi sukulaisen kanssa, tiivistää Tammisalo.

Lähteet: YLE Häme