1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Muslimien hunnut vastatuulessa Ruotsissa

Lähes puolet ruotsalaisista on sitä mieltä, etteivät muslimityttöjen ja -naisten hunnut kuulu kouluihin tai työpaikoille. Upsalan yliopiston tutkijat summaavat tuoreen moninaisuusbarometrinsä tulokset niin, että ruotsalaiset hyväksyvät siirtolaiset, kunhan nämä käyttäytyvät ruotsalaisten tavoin.

Noin 80 prosenttia kyselyyn vastanneista runsaasta tuhannesta ruotsalaisesta sanoi, että heillä on hyviä kokemuksia yhteyksistä maahanmuuttajien kanssa. 70 prosenttia katsoo, että siirtolaisille kuuluvat samat oikeudet kuin kantaväestölle.

Toisaalta 80 prosenttia on sitä mieltä, että on siirtolaisten velvollisuus sopeutua Ruotsin tapoihin. Lähes puolet ei hyväksy huntuja työpaikoille tai kouluihin. Yli kolmannes arvelee, että monet ulkomaalaiset tulevat Ruotsiin vain ottaakseen hyödyn maan sosiaaliturvasta.

Tukholman islamilaisen yhdistyksen puheenjohtajan imaami Mahmoud Khalfin mukaan ruotsalaisten asenteet siirtolaisiin ovat parantuneet vuosien mytöä, mutta Yhdysvaltain terrori-iskut vuonna 2001 muuttivat tilannetta selvästi. Niiden jälkeen islaminuskosta on myös keskusteltu aiempaa enemmän, Khalfi sanoo Svenska Dagbladet -lehden haastattelussa. Hän pitää henkilökohtaisia yhteyksiä parhaana tapana lisätä ruotsalaisten ja maahanmuuttajien yhteisymmärrystä. Khalfin johtamaan moskeijaan Tukholman Södermalmissa käy joka vuosi tutustumassa 20 000 ruotsalaista, ennen muuta koululaisia. Suorat kysymykset ja suorat vastaukset ovat ratkaisevan tärkeitä, Khalfi sanoo. Upsalan yliopisto moninaisuusbarometri tehtiin nyt kolmatta kertaa. Tutkimus kertoo, että ääriasenteet ovat lisääntyneet vuodesta 2005. Nyt niitä mitattiin noin viidellä prosentilla, lähinnä maaseudulla ja pikkukaupungeissa. YLE Uutiset Moninaisuusraportti ruotsiksi Upsalan yliopiston verkkosivulla (siirryt toiseen palveluun)