1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Turkin huntukiista jakaa kansan mielipiteet

Hunnusta on tullut Turkissa uskonnollisen vakaumuksen lisäksi poliittisen islamin symboli. Islamistien mukaan huntukielto osoittaa, että uskonnonvapaus ei todellisuudessa toteudu vieläkään. Maallistuneemmissa piireissä hunnun salliminen edustaisi islamistien voittoa ja merkkiä radikaalin islamin yliotteesta.

Hunnutettuja turkkilaistyttöjä näkee yliopistojen käytävillä Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa. Turkissa he eivät voi opiskella.

Hunnuttautuminen on lailla kielletty valtion virastoissa, yliopistoissa ja oikeussalissa. Myöskään Turkin parlamenttiin ei ole asiaa huntu päällä. Turkin väestöstä kuitenkin 98 prosenttia on muslimeja.

Sekularistit eivät hyväksy huntuja Islam on pitkään ollut kirosana Turkin maallistuneelle, länsimaiselle, eliitille. Suurkaupungeissa kuten Ankarassa ja Istanbulissa hunnun käyttö kertoo usein paljon muusta kuin uskonnollisesta vakaumuksesta: naisen sosiaalisesta statuksesta. Pikkutopit ja minihameet ovat osa katukuvaa rikkaissa kaupunginosissa ja ydinkeskustassa. Köyhemmissä kaupunginosissa suurin osa naisista käyttää huntua tai ainakin hiukset peittävää huivia. Hallituspuolue AK on ottanut ajaakseen huntukiellon poistamisen, mutta toistaiseksi huntulakia ei ole kumottu. Lakia lievennettiin kuitenkin 1990-luvun alussa. Sitä ennen uskonnolliset symbolit oli täyskielletty kaikilla julkisilla paikoilla. Hunnutetuilla naisilla huonot uramahdollisuudet Turkkilainen politiikan tutkija Zuhal Yesilyurt Gündüz arvostelee AK:n keskittyvän huntukiistaan liikaa. Gündüzin mukaan AK on keskittynyt hunnuttautumisen puolustamiseen lähes ainoana "naisasiana": - AK keskittyy huivikiistaan ikään kuin se olisi keskeisin ongelma tukkilaisnaisten elämässä. Gündüzin arvostelee, että AK raivaa uskonnonvapaudesta puhumalla lisää tilaa islamismille. Turkkilainen naisjuristi Dilek Erdem Özbek kertoo huivikiellon aiheuttavan hänelle monia käytännön ongelmia: - Otan huivin pois ennen oikeuden istuntoa, jotten herättäisi liikaa huomiota. Mielestäni nykykäytäntö asettaa kansalaiset eriarvoiseen asemaan. Özbekin mukaan monissa konservatiivisissa perheissä vaimon ja tyttärien on käytettävä huivia perheen isän ja veljien vaatimuksesta. Toisissa perheissä hunnuttautuminen on naisen oma valinta. Ongelma on Özbekin mukaan kuitenkin sama kaikille turkkilaisnaisille: - Hunnutetut naiset eristäytyvät yhteiskunnasta. Heillä on mahdollisuus työskennellä ehkäpä sihteerinä tai siivoojana, mutta uralla on lähes mahdotonta edetä, ellei nainen suostu ottamaan huntua pois työpaikallaan, Özbek kertoo. (siirryt toiseen palveluun)Karoliina Romanoff, YLE Uutiset (siirryt toiseen palveluun) >>> Länsimaalaiseksi vaikka väkisin >>> Onko AK islamistien vai populistien puolue?