Avun jako Haitissa on vihdoin pääsemässä vauhtiin

Ruokaa, vettä ja lääkkeitä on saatu jaettua yhä useammalle Haitin järistyksen uhrille. Turvattomuus ja väkivalta hidastavat edelleen avun perille pääsyä, vaikka pääkaupunkiin Port-au-Princeen on saapunut yhä enemmän amerikkalaissotilaita rauhoittamaan tilannetta.

Ulkomaat
YK:n rauhanturvaaja heittää lavalta pahvilaatikon väkijoukkoon. Ihmiset kurottavat käsiään laatiikoa kohti.
YK

Yhdysvaltain armeijan helikopterit toivat tiistaina Port-au-Princen keskustaan yli sata amerikkalaissotilasta valvomaan järjestystä. Helikopterit laskeutuivat Haitin presidentinpalatsin raunioille, mistä amerikkalaissotilaat marssivat ensitöikseen turvaamaan kaupungin keskussairaalaan.

YLE Uutisten kirjeenvaihtajan Paula Vilénin mukaan sotilaiden saapuminen keskustaan on myönteistä. Vain muutaman korttelin päässä presidentinpalatsista sadat ihmiset ryöstelivät paikkoja.

- Sotilaiden laskeutumispaikka on hyvä, sillä palatsin vieressä sijaitsee puisto, josta on muodostunut kaupungin suurin pakolaisleiri, Vilén kertoo Port-au-Princestä.

Viereisessä Champ de Marsin aukiolla majailee noin 50 000 kotinsa menettänyttä haitilaista.

Toinen amerikkalaissotilaiden ryhmä laskeutui pahoin tuhoutuneeseen Leoganen kaupungin rannikolle. Sotilaiden tehtävä on raivata reitti kaupungin keskustaan.

Maahan on rantautumassa vielä lisää yhdysvaltalaissotilaita, jotka tuovat alueelle raivauskalustoa, helikoptereita ja lääkintätarvikkeita. Kaikkiaan Haitia kohti on lähetetty 11 000 amerikkalaissotilasta.

Myös YK:n turvallisuusneuvosto sopi tiistaina 3 500 rauhanturvaajan ja poliisin lähettämisestä Haitiin.

Haitiin tarvitaan 100 miljoonaa ruoka-annosta

Port-au-Princen ainoa lentokenttää johtava Yhdysvallat ilmoitti, että kenttä veti tiistaina jo sata lentoa päivässä. Viime viikolla kentälle saatiin enimmillään 60 lentoa päivässä.

Yhdysvaltain mukaan maanantaina kaupungissa pystyttiin jakamaan 14 000 ruoka-annosta ja 15 000 litraa vettä. Myös EU:n mukaan avustustyö on päässyt vauhtiin.

- Avustus alkaa olla uomissaan. Työ sujuu paremmin kuin eilen ja tarvikkeet menevät perille, Raphael Brigandi kertoi EU:n humanitaarisen avun yksiköstä.

Avun tarve on edelleen valtava. YK on ilmoittanut tarvitsevansa 100 miljoonaa ateriaa seuraavien 30 päivän aikana.

YK:n ruoka-avun järjestö WFP on nostanut ruokkimiensa järistysuhrien määrän jo 105 000:een. WFP on vedonnut YK:n jäsenmaihin, jotta Haitiin saataisiin 100 miljoonaa valmisruoka-annosta seuraavan 30 päivän ajaksi.

WFP ja muut avustusjärjestöt jakoivat lisäksi maanantaina 20 000 telttaa, jotka oli kuljetettu maitse Haitin naapurimaasta Dominikaanisesta tasavallasta. Yhdysvaltain suurlähettiläs Kenneth Mereten arvioi, että järistyksen eloonjääneistä sadoista tuhansista uhreista 90 prosenttia viettää yhä yöt taivasalla.

Lähteet: AFP, AP