Avustustyö haastaa ja palkitsee

Avustustyön veteraani Olavi Wetterstrand on ollut tulessa monella katastrofialueella. Hätä ja tuho tulevat uniinkin, mutta ihmisten kiitollisuus ja konkreettinen auttaminen ovat saanet lähtemään kerta toisensa jälkeen.

avustustoiminta
Päästään sidottua tyttöä syötetään sairaalassa.
Loukkaantunutta tyttöä hoidetaan ja syötetään Port-au-Princen kenttäsairaalassa.EPA/ Logan Abassi/ YK

Isoilla katastrofialueilla vallitsee kaaoottinen ja toivoton tilanne. Kun kokonainen kaupunki sortuu lähes maan tasalle, on näky lohduton ja pelastustyö lähes mahdoton.

Silti monet ihmiset kykenevät tekemään avustustöitä noissa oloissa. Vaasalainen Olavi Wettestrand on tehnyt töitä monilla isoilla kansainvälisillä katastrofialuilla.

Pitkän uran everstiluutnanttina mm. Vaasan rannikkopatteristossa tehnyt auttaja viettää nyt eläkepäiviä mutta seuraa kuitenkin uutisia Haitin katastrofialueelta.

- Ymmärrän erittäin hyvin, että tilanne on siellä vaikea ja avustusoperaation käynnistäminen on erittäin vaikeaa, Olavi Wettestrand sanoo. Hänen mielestään tiedotusvälineissä turhaan puhutaan siitä, että miksi apu mene perille, koska kyse on siitä, että se ei pääse perille.

- Kestää aina viidestä seitsemään päivään, ennen kuin avustusoperaatio voidaan järjestää. Siinä vaaditaan tilannearviointi siitä, mitä on tapahtunut ja arvion tekeminen vie aikansa, Wetterstrand selventää. Siihen nähden avustusoperaatio käynnistyikin hänen mielestään Haitissa suhteellisen nopeasti.

Wetterstrand kertoo, että avustustyö hädän ja kurjuuden keskellä on psyykkisesti vaikeaa. Avustustyön haasteellisuus on kuitenkin saanut miehen lähtemään katastrofialueelle kerta toisensa jälkeen. Toinen syy on se, että käytännössä näkee, kuinka oma työ tuottaa iloa.

- Se, että voit auttaa ihmisiä ja näet niiden ilon, kun ne saa ruuan, teltan, huovan, puhtaan veden. Sitä ei voi sanoin kuvata, se on aivan fantastinen tunne, Olavi Wetterstrand kuvailee.

Vaikka tuhon ja hädän näkeminen on aiheuttanut lukuisia unettomia öitä, hän sanoo, ettei kadu yhtään operaatiota, johon on osallistunut.

- Päinvastoin, ne ovat olleet erittäin mielenkiintoisia, Wetterstrand toteaa. Hänen mukaansa avustustustehtävissä syntyneet sosiaaliset kontaktit ovat osoittautuneet myös erittäin antoisiksi.

Lähteet: YLE Pohjanmaa