Muistoja talvisodan evakkotaipaleelta

Radio Häme palaa talvisota-aiheisten ohjelmien sarjaan perhemuistojen myötä. Kerromme yhden tarinan kodin menettämisestä ja karjalaisen perheen kotiutumisesta Hämeeseen. Sydän oli kipeänä, ei siksi että vastaanotto olisi ollut huono, vaan muistojen ja menetysten takia.

talvisota

Marja Torikka haastatteli 1960-luvulla Parolassa äitipuolensa vanhempia, jotka olivat joutuneet pakosalle Kivennavan pitäjästä ja Kauksamon kylästä. Siellä lähtö oli niin kiireinen, että naapurilla jäivät pyykit lähteeseen ja sormukset seinäkellon päälle. Kertojaperheen poika ei raskinut ampua omia lehmiä, eivät myöskään hänen suojeluskuntatoverinsa. Ne päästettiin navetasta talvipakkaseen. Siat menivät Suomen pojille ruoaksi. Viljasäkkejä sentään tuli mukaan istuinpehmikkeiksi rekeen. Sukulaistytöt olivat suunnitelleet sotaa pelätessä pelastaa mukaan mekkonsa niin, että pitivät kaikkia päällekkäin. Näin vain ei sattunut tuona talvisodan alkupäivänä olemaan.

Myöhemmin nuo nauhoitukset ovat tulleet suvun aarteeksi. Kertojan tyttärentytär, janakkalalainen Riitta Torikka kertoo, että vasta aikuisiällä hän ymmärsi arvostaa noin kolmen tunnin haastattelua. Hänen sukulaisensa Ritva Tikkanen lisää, että nyt suvun tarinat ovat liittyneet osaksi maailmanhistoriaa.

Riitta Torikka ja Ritva Tikkanen johdattavat meidät vanhaan kannaksenmurteiseen kotinauhurimuisteluun. Heidän sukunsa asettuivat Hämeeseen Tyrväntöön, Suontaakse ja Lepaalle. Siellä kartanoista lohkottiin suuret alueet siirtolaisten uudelleenasuttamiseksi.

Oheisessa äänijutussa arkistonauhan kertojat ovat Eeva ja Matti Pohjalainen sekä nykykertojat Riitta Torikka ja Ritva Tikkanen.

Lähteet: YLE Häme