1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tanska rajoittamassa muslimihuntujen käyttöä

Tanskan hallitus aikoo rajoittaa musliminaisten kasvot peittävien huntujen käyttöä. Pääministeri Lars Løkke Rasmussenin mukaan Tanskassa ei ole sijaa burkhalle ja niqabille.

Lähinnä Afganistanissa ja Pakistanissa käytettävä burkha on naisen kokonaan peittävä vaate, jossa kasvojen edessä on verkko. Erityisesti Persianlahden arabimaissa käytettävä niqab on kasvohuntu, jossa on vain kapea aukko silmiä varten.

Pääministeri Lars Løkke Rasmussen sanoi tiistaina keskustaoikeistolaisen hallituksensa pohtivan parhaillaan keinoja rajoittaa tällaisten huntujen käyttöä loukkaamatta perustuslakia.

- Kasvohunnut symboloivat naisista ja ihmisyydestä sellaista näkemystä, jota me vastustamme täysin ja jota vastaan tanskalainen yhteiskunta haluaa taistella, Rasmussen painotti.

- Tanska on avoin, demokraattinen yhteiskunta, jossa katsotaan ihmistä, kun hänelle puhutaan, olipa kyseessä sitten koululuokka tai työpaikka. Tämän vuoksi emme halua nähdä näitä vaatekappaleita, hän jatkoi.

Hallitus ei kuitenkaan aio kieltää kasvohuntujen käyttöä kokonaan.

Maanantaina julkaistun Kööpenhaminan yliopiston tutkimuksen mukaan vain hyvin pieni joukko Tanskan musliminaisista käyttää kasvot peittävää huntua. Tanskassa asuvista noin 100 000:sta musliminaisesta vain 0,15 prosenttia käyttää niqabia.

Tuomio itsesensuurille

Samassa yhteydessä Rasmussen tuomitsi internetin huutokauppasivuston päätöksen estää Muhammed-pilapiirroksen tekijän maalauksen myynti. Lauritz.com -sivusto kieltäytyi maanantaina ottamasta piirtäjä Kurt Westergaardin hyväntekeväisyyshuutokauppaan tarjoamaa vesivärimaalausta pelätessään työntekijöidensä turvallisuuden saattavan vaarantua. Huutokaupan tuotto on tarkoitus käyttää Haitin maanjäristyksen uhrien hyväksi.

Pääministeri Lars Løkke Rasmussen arvosteli päätöstä ja varoitti itsesensuurin vaaroista sekä selän kääntämisestä niille, jotka eniten tarvitsevat tukea ja suojelua.

Westergaard piirsi vuonna 2005 profeetta Muhammedista pilakuvan, jossa tällä oli päässään pommia kuvaava turbaani. Westergaardin piirros oli osaltaan sytyttämässä mellakoita eri puolilla islamilaista maailmaan. Profeetasta julkaistiin tuolloin Jyllands Posten -lehdessä kaikkiaan 12 pilakuvaa.