20.1.1940: Taistelut kiihtyvät Taipaleessa

Kiivaat taistelut puhkevat Taipaleessa Kannaksella. Neuvostoarmeija hyökkää rajun tulivalmistelun jälkeen Terenttilän ja Kirvesmäen tukikohtia vastaan. Venäläiset saavat noin 250 metriä leveän ja 50 metriä syvän murron suomalaisten asemiin.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Sotilaita seisoo maalaistalon pihalla isäntäväen kanssa.
Sotilaat ja maalaistalon isäntäväki poseerasivat kuvaajalle Kannaksen Siprolassa.Eino Nurmi / YLE

Suomalaiset pysäytettävät hyökkäyksen ja asemien takaisinvaltaus aloitetaan vyöryttämällä molemmilta sivuistoilta. Iltaan mennessä murtokohta on tukittu, kaatuneita venäläisiä on lähes 200.

Vihollinen pommittaa raskaalla tykistöllä Summan kylän linnoituslaitteita. Maahan kaivetut tankit ja suorasuuntaustykit ampuvat paitsi asemia, myös kaikkea liikkuvaa, kuten yksittäisiä miehiä.

Osasto Luukkanen ampuu alas neljä viholliskonetta Laatokan pohjoispuolella.

Lahtea pommitetaan peräti 37 koneen voimin. Viisi ihmistä kuolee ja 19 haavoittuu iskussa. Lahden radioasema saa osuman ja vaikenee, ja venäläiset alkavat lähettää omaa propagandaansa Lahden radio-aseman taajuudella. Lahden lisäksi pommitetaan Turkua, Tamperetta ja Kouvolaa. Panssarilaivat Väinämöinen ja Ilmarinen siirtyvät Turkuun ja liitetään kaupungin ilmatorjuntaan.

Ulkomaalaisten kirjeenvaihtajien ryhmä vierailee Turussa tutustumassa pommitusten aiheuttamiin tuhoihin. 58 amerikansuomalaista vapaaehtoista saapuu Ouluun.

Britannian meriministeri Winston Churchill puhuu parlamentissa: "Koko Skandinavia elää natsismin ja bolshevismin uhan alaisena. Vain Suomi osoittaa vaaran hetkellä, mitä vapaat miehet voivat tehdä. Suomalaiset ovat osoittaneet koko maailmalle punaisen armeijan ja punaisen lentovoiman kehnouden."

Puna-armeijan lehti Krasnaja Zvezda tunnustaa neuvostojoukkojen hitaan etenemisen ja vaatii, että puna-armeijan sotilaille on ryhdyttävä opettamaan hiihtoa.

Lähteet: Puolustusvoimat, YLE Uutiset