1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Bulgaria vaihtaa komissaariehdokkaansa Maailmanpankin varajohtajaan

Bulgaria luopuu ehdokkaastaan Rumiana Jelevasta Euroopan unionin uuden komission jäseneksi. Bulgarian uusi ehdokas humanitaarisen avun komissaariksi on Maailmanpankin varajohtaja Kristalina Georgieva.

Ulkomaat
Rumiana Jelevasta ei tule uuden EU-komission jäsentäEuropean Comission Audiovisual Service

Jeleva ilmoitti luopumisestaan kirjeellä Bulgarian pääministerille Boyko Borisoville. Jeleva ilmoitti Borisoville haluavansa erota myös Bulgarian ulkoministerin paikalta.

Borisov hyväksyi Jelevan vetäytymisen komissaariehdokkuudesta, mutta haluaa tämän pysyvän ulkoministerinä.

Jelevan luopumisesta komissaarikilvasta kertoi tiistaina myös Euroopan parlamentin keskusta-oikeistolaisen ryhmän puheenjohtaja.

Georgievan ehdokkuudesta kertoi puolestaan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso.

EU-parlamentin tärkeimpien poliittisten ryhmien kokouksessa eilen Strasbourgissa ainoastaan Jelevan oma EPP-ryhmä tuki häntä.

Parlamentin kehityskomitean oli määrä tänään muodostaa virallinen mielipiteensä Jelevan valinnasta.

Jeleva joutui tulilinjalle komissaarivalintaa edeltävässä kuulemisessaan viime viikolla. Parlamentaarikot ryöpyttivät häntä niin valmiuksista tehtävään kuin sopimattomista talouskytköksistäkin.

EU:n juristit eivät kuitenkaan eilen löytäneet epäselvyyksiä Jelevan liike-elämän historiasta.

Uudella ehdokkaalla pitkä ura Maailmanpankissa

Bulgarian uusi komisaariehdokas Kristalina Georgieva on työskennellyt vuodesta vuodesta 2008 Maailmanpankin varajohtajana. Hän on ollut Maailmanpankin palveluksessa jo vuodesta 1993, mm. ympäristönsuojeluun ja kestävään kehitykseen liittyvissä tehtävissä. Hän on työssään keskittynyt myös Venäjän ja Itä-Euroopan kysymyksiin.

Euroopan parlamentin äänestys koko uudesta komissiosta lykkääntyy Bulgarian ehdokkaan vaihtumisen vuoksi. Äänestys oli määrä järjestää viikon päästä keskiviikkona.

Lähteet: Reuters, AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi