1. yle.fi
  2. Uutiset

Heinimot saivat uusia perheenjäseniä Saksasta

Espoolaisella Heinimon perheellä on monia hauskoja muistoja kahdesta saksalaisesta vaihto-oppilaastaan. Joonas tuli perheeseen elokuussa 2003 ja Susanna kolme vuotta myöhemmin. Molemmat viettivät Suomessa lähes vuoden.

Kotimaan uutiset

Kolmilapsisen perheen äiti, Sanna-Marja Heinimo katselee valokuvia perheen kahdesta vaihto-oppilaasta ja muistelee heidän kanssaan koettuja hetkiä. Hänen mielestään nuoren totuttaminen nopeasti osaksi perheen arkea on tärkeää.

- Muistan, että meidän omat pojat olivat hämmästyneitä siitä, että täytyykö Joonaksenkin imuroida huoneensa. Sanoin, että Joonas tulee tänne normaaliksi perheenjäseneksi, että ei täällä erikseen kukaan imuroi Joonaksen huonetta, kun tekin imuroitte omat huoneenne.

Heinimon mukaan uuden ihmisen saapuminen perheeseen on aina jännittävää, vaikka vaihto-oppilasjärjestöt sovittavatkin etukäteen perheen ja vaihto-oppilaan mielenkiinnonkohteita. Jokaisella perheellä on kirjoittamattomia sääntöjä, joista on hyvä puhua heti alkuun vaihto-oppilaan kanssa.

- Perheenä oppii, että millaisia me olemme, ja se pitää osata myös sanoa vaihto-oppilaalle, että me olemme tällaisia, meillä tehdään asiat näin. Sellaista ei ehkä joudu muuten perheenä julistamaan kenellekään.

Perhe oppii tuntemaan omia tapojaan

Sanna-Marja Heinimo sanoo, että luonnollisesti vaihto-oppilas teettää perheelle työtä mutta samalla antaa ainutlaatuisen kokemuksen.

- Se oli mukava lisä perheellemme, ei sellaisia kokemuksia olisi millään muuten saanut. Sitä omaa tavanomaista ympäristöäkin näkee vähän uusin silmin.

Heinimon mukaan vaihto-oppilaat ovat jo sen ikäisiä, etteivät tarvitse perässäkatsomista ja huolenpitoa koko ajan. Perheen luona asuneet saksalaiset Joonas ja Susanna kävivät vaihto-oppilasvuosinaan Viherlaakson lukiota Espoossa. Molemmat kulkivat itsenäisesti kouluun, harrastuksiin ja kavereiden luokse.

Ruokapöydässä suomen sanastoa

Suomen kieltä molemmat saksalaisnuoret oppivat nopeasti. Heinimo sanoo, että perheen on hyvä kannustaa uuden kielen omaksumiseen. Uusien sanojen oppiminen voi alkaa jo heti ensimmäisinä päivinä maidon pyytämisellä ruokapöydässä.

- Meilläkin alkoi päivittäinen suomen kielen tuokio, että tietyissä tilanteissa puhuttiin vain suomea. Alkuun se oli vain viisi, kymmenen minuuttia mutta sitten sitä vähitellen pidennettiin.

Vierailuja puolin ja toisin

Heinimot pitävät yhtä yhteyttä Joonakseen ja Susannaan. Heidän tämänhetken tekemisistään ollaan perillä ja nuorten luokse on tehty vierailuja. Ensi kesänä odotetaan Susannan saapumista Suomeen. Perheen kuopus Lotta tietää, että Susanna haluaisi tulla katsomaan revontulia.

Hän muistaa yhä, kuinka kahdeksanvuotiaana iloitsi ensimmäisen vaihto-oppilaan saapumisesta perheeseen.

- Minusta se oli tosi kivaa, että tuli joku perheen ulkopuolinen, sellainen isovelihahmo. Koska mun omat isoveljet tietysti kiusaa mua aika paljon niin se oli hauskaa, että oli sellainen, joka ei koko ajan ärsyttänyt.

Lähteet: YLE Uutiset / Mari Mäkinen

Lue seuraavaksi