1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Hoitolaitoksille tarjolla kuvataidetta Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan Taidemuseon Kuvataidepalveluita hoitolaitoksille -hankke tarjoaa hoitolaitoksille kahta lainattavaa taidekokonaisuutta. Hankkeen avulla myös vuodepotilaat tai pienet lapset pääsevät osalliseksi taide-elämyksistä.

Anne Tammisen satiinille tulostetut Vapaa tarina -kokonaisuuden teokset ovat pehmeitä ja tyynymäisiä. Kuva: Reima Määttänen / Hämeenlinnan Taidemuseo

Hämeenlinnan Taidemuseo on kahden viime vuoden aikana kehittänyt vanhusten ja erilaisissa hoitolaitoksissa asuvien taidepalveluita. Kuvataidepalveluita hoitolaitoksille-hankkeen ideana on taidekokemusten mahdollistaminen myös esimerkiksi vuodepotilaille, jotka eivät itse pääse näyttelyihin. Hankkeeseen on tammikuun aikana valmistunut kaksi hoitolaitoksille lainattavaa taidekokonaisuutta: kuvataiteilija Anne Tammisen valokuvasarja Vapaa tarina ja kuvanveistäjä Anssi Taulun veistossarja Ihmisen osa.

Taidetta syliin ja käsin kosketeltavaksi

Nyt valmistuneet teoskokonaisuudet sopivat kaikenikäisille ja eri yhteyksiin, mutta ne on suunnattu erityisesti hoitolaitosten, päivätoimintaryhmien, omaishoitajien ja kerhojen käyttöön. Molemmat ovat helposti liikuteltavia ja kuljetettavia. Teokset ovat kevyitä ja niitä voi ottaa syliin, vuoteelle ja käteen katsottavaksi. Materiaalit ja värit houkuttelevat tutkimaan teosten viestejä. Kokonaisuuksia on valmistettu useita kappaleita, ja ne ovat siten lainattavissa samanaikaisesti useampaan paikkaan. Molempiin teossarjoihin liittyy myös julkaisu ja juliste.

Muistipeliä valokuvilla, veistoksia sänkyyn

Vapaa tarina on Anne Tammisen kuuden kuvan valokuvasarja. Taiteilija on tutkinut teoksissaan paikkaa, tilaa, valoa ja varjoa. Teoskokonaisuudet on toteutettu kahdessa eri koossa. Pienet teokset ovat käteen otettavia, litteitä ja pehmeitä kuvia. Kahdella teossarjalla voi pelata muistipeliä. Samoista aiheista on tehty myös isommat seinälle ripustettavat teokset.

Ihmisen osa on Anssi Taulun kolmen veistoksen kokonaisuus. Teokset Silta, Sisaruus ja Oma kuva sopivat vaikkapa pienoisnäyttelyksi hoitolaitosten yhteisiin tiloihin. Taiteilija on käsitellyt teoksissaan ihmisen elämänkaarta, läheisyyttä ja yhdessäoloa. Pienimmät teokset voi keveytensä ja materiaalinsa puolesta ottaa myös käteen tai vuoteelle tarkasteltavaksi.

Hankkeesta tekeillä tutkimus

Teoskokonaisuudet liittyvät taidemuseon yhteistyöhön tutkija Pia Strandmanin kanssa. Ne ovat osana Strandmanin tutkimusta, jossa hän tarkastelee taidepalvelujen kehittämistä hoitolaitoksille. Hämeenlinnan Taidemuseon ensimmäinen hoitotyöhön suunniteltu taidekokonaisuus Salla Laurinollin maalaussarja Hetkiä valmistui vuonna 2008. Teokset ovat olleet esillä ja käytössä hoitolaitoksissa ja päivätoimintaryhmissä. Kuvataidepalveluita hoitolaitoksille -hanke on rahoitettu pääosin Museoviraston museoiden innovatiivisiin hankkeisiin myöntämällä avustuksella. Rahoitusta on saatu myös Hämeen taidetoimikunnalta.