Yrttibisnekseen halutaan yhteistyötä

Yrttiviljelijät ovat vielä harvassa ja yrttienviljely melko pientä Suomessa, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Alalla peräänkuulutetaan verkostoitumista ja yhteistyömuotojen luomista.

Yrttitarha
Käsi jauhaa yrttejä astiassa.
YLE / Katri Rauska

Yrtti-Suomi -hankkeen tilaisuudessa Frantsilan Hyvän Olon keskuksessa käytiin keskiviikkona yrttikeskustelu. Mukana oli yrttialan toimijoita ympäri Suomea. Päivän aikana kuultiin katsauksia niin alan koulutuksesta, yrttiviljelyn onnistumisen edellytyksistä kuin luovasta tuotekehittelystäkin.

Monessa puheenvuorossa tärkeäksi nostettiin verkostoitumisen ja yhteistyön kehittämisen tärkeys.

- Suomen pitkät etäisyydet on varmasti ollut yksi yhteistyötä jarruttava tekijä, toinen on varmasti yrttitilojen pienuus, summaa Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio. Jos yritys työllistää yhden tai kaksi ihmistä, siitä ei yksinkertaisesti irrota tekemään yhteistyötä, Moisio jatkaa.

- Tänään on heitetty ajatus valtakunnallisen yhdistyksen perustamisesta. Hyviä esimerkkejä erikoisviljelijäyhteistyöstä on herukkapuolella. Heillä on yhteisiä poimintaosuuskuntia, joilla saadaan taloudellista hyötyä, sanoo erikoisviljelyneuvoja Marjo Marttinen ProAgria Keski-Suomesta.

Ratkaisut alkujuurilta

Maaseutuviraston ylitarkastaja Reijo Martikainen rohkaisee yrttiviljelijöitä menemään osuustoiminnan alkujuurille etsimään ratkaisuja.

- Ongelma on juuri se, että eletään toimeentulon rajalla ja yritetään tehdä kaikki itse. Pitäisi päästä kynnyksen yli ja katsoa mitä voisi esimerkiksi osuustoiminnan kautta tehdä toisin. Perusmaataloudessa on jo itsestään selvää, että joku toinen hoitaa markkinoinnin ja mainonnan listaa Martikainen.

Yhdistystoiminnasta löytyy muitakin kuin taloudellisia etuja, muistuttaa erikoisviljelyneuvoja Marjo Marttinen.

- Jäsenten välinen keskustelu on tarpeellista. Nyt elämme 2000- luvulla ja netin kautta keskustelusivuilla voisi jakaa kokemuksia. Se sopisi yrttialalle hyvin, joka on hajanainen ympäri Suomen.

Lähteet: YLE Tampere / Katri Rauska