Sieniharrastajat eivät ole vaipuneet talviunille

Onko talvi sieniharrastajan talviunen aikaa? Hämeenlinnalaisen sieniasiantuntija Mauri Lahden mielestä ei missään nimessä.

Mauri Lahti vakuuttaa, että sieniharrastajalla riittää puuhaa myös talvella. Kuva: YLE / Sari Törmikoski

Sieniharrastajalle riittää paljon etsittävää ja tutkittavaa talvellakin. Äskettäin sieniharrastajat kokoontuivat Tampereella ja tutkailivat viime vuoden satoa.

- Sieniharrastajien joukossa on myös niitä, jotka ovat innostuneita silmin liki näkymättömissä olevista sienistä. Ei kun sukset jalkaan ja sieltä joku kuorenkappale mukaan taikka pikkuinen näyte mikroskoopin alle ja taas ehkä löytyy Suomelle jotain uutta, kannustaa Mauri Lahti.

Talvella on syksyä enemmän aikaa perehtyä sieniin. Lahden mukaan syksy on kiihkeää aikaa helttasienten suhteen, mutta monivuotisista sienistä on iloa talvellakin.

Mikä on vuoden ensimmäinen sieni?

Kun hanget keväällä vähitellen sulavat, voi sieniharrastaja innostua myös kevääntulosta. Aina voi olla utelias siitä, mikä on se vuoden 2010 ensimmäinen sieni, joka pilkistää lumen alta. Siitä Lahden mukaan vähän jopa kilpaillaankin.

Tällä erää elämme pitkästä aikaa normaalia talvea. Mutta voiko lumen määrästä ennustaa tulevan syksyn sienisatoa?

- No, se on niin mutkikas tämä sienten problematiikka, että siihen vaikuttaa koko vuosi, että se alkaa jo edellisestä syksystä. Ja mikä on sitten se loppusumma 1+1+1+1, niin siihen on parhaimmatkin ennustajat kaatuneet, sanoo Mauri Lahti eikä ennustajaksi ryhdy.

Normaali talvi kuitenkin antaa mainiolle sienivuodelle hyvän pohjan, Lahti uskaltaa kuitenkin sanoa.