Hyppää sisältöön

Ilmastopaneeli: Arvio jäätiköiden sulamisesta virheellinen

Hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n varapuheenjohtaja Jean-Pascal van Ypersele myöntää, että vuoden 2007 ilmastoraportissa esitetty arvio Himalajan jäätiköiden sulamisesta on virheellinen. IPCC:n raportin tietojen mukaan Himalajan jäätiköt saattavat sulaa kokonaan vuoteen 2035 mennessä.

Van Ypersele myönsi Britannian yleisradiolle BBC:lle, että arvio oli virhe ja se on korjattava. Tämä ei kuitenkaan muuta laajempaa kuvaa ihmisen toiminnan vaikutuksista ilmastoon, Ypersele sanoi.

Brittilehti Sunday Times kertoi viime sunnuntaina, että IPCC:n raporttiin päätyneen arvion esitti intialainen tiedemies lehtihaastattelussa jo kymmenen vuotta sitten.

Vuonna 2007 IPCC varoitti, että Himalajan jäätiköt sulavat nopeammin kuin missään muualla maailmassa ja voivat "hävitä kokonaan vuoteen 2035 mennessä ellei vielä aiemminkin".

Sunday Times kertoi, että maininta vuodesta 2035 oli otettu intialaisen jäätiköntutkijan haastattelusta New Scientist -lehdelle vuonna 1999.

Väitteen tieteellinen arvo on lehden mukaan kyseenalainen eikä se perustu tutkimukseen. Sitä käytti ensimmäisenä kampanjassaan ympäristöjärjestö WWF ennen kuin se päätyi IPCC:n raporttiin vuonna 2007.

IPCC:n varapuheenjohtaja Jean-Pascal van Ypersele arveli, että jotkut saattavat käyttää virhettä vahingoittaakseen IPCC:n uskottavuutta. - Jos voimme paljastaa, selittää ja korjata virheen, sen pitäisi vahvistaa paneelin uskottavuutta ja osoittaa, että olemme valmiit oppimaan virheistämme, van Ypersele arveli.

IPCC:n puheenjohtaja Rajendra Pachauri sanoi Hindustan Timesille maanantaina järjestön ryhtyvän tutkimaan uusia todisteita.

Sunday Timesin mukaan IPCC aikoo irtisanoutua sulamisennusteesta. Tämä merkitsisi uutta nöyryytystä IPCC:lle ja lisää tuulta purjeisiin niin sanotuille ilmastoskeptikoille, jotka eivät usko tiedemaailman enemmistön tukemaan teoriaan ilmaston nopeasta lämpenemisestä.

.
.