1. yle.fi
  2. Uutiset

Sundance-elokuvafestivaali odottaa pienen budjetin elokuvien uutta tulemista

Huomanne Utahissa alkava Sundance-elokuvafestivaali luetaan merkittävyydeltään samaan joukkoon Cannesin, Venetsian, Berliinin ja Toronton elokuvajuhlien kanssa. Festivaali on nostanut menestykseen monia pienen budjetin elokuvia. Sundance 2010-festivaalin odotetaan antavan uutta potkua tälle elokuvagenrelle.

kulttuuri
YLE / Jani Aarnio

Pienen budjetin elokuvat ovat kärsineet viime vuosina suurten studioiden ongelmista. Monilla Hollywoodin jättistudioista on ollut megaluokan tuotantojen rinnalla tuotannossa myös pienemmän yleisön ja budjetin elokuvia. Osasta näistä on kuitenkin vuosittain noussut suurmenestyksiä. Viime vuoden kohahduttajia ovat olleet mm. Precious, äärimmäisen lihavan mustan tytön elämästä kertova draama ja taitavasti näytelty Irak-kuvaus, Hurt Locker. Molemmat taiteellisesti tinkimättömiä ja yleisöä koskiskelemattomia elokuvia.

Pienen budjetin tuotannot yhä riippumattomammiksi

Suuret elokuvastudiot Yhdysvalloissa ovat kärsineet viime vuosina niin talouden taantumasta kuin työntekijöittensä lakkoilustakin. Näiden seurauksena studiot ovat ryhtyneet pelaamaan entistä enemmän varman päälle. Pienen yleisön tuotantoja on karsittu kovalla kädellä.

- Arthouse-elokuvat eivät enää ole suurten studioiden suojeluksessa, kertoo Goldwyn yhtiön varapääjohtaja Peter Goldwyn. Monet filmijätit kuten Disney ja Paramount ovat leikanneet rajusti taiteellisemman, pienen yleisön elokuvan tuotantoa.

- Tiedot arthouse-elokuvan kuolemasta ovt kuitenkin suuresti liioiteltua, vakuuttaa Godwyn.

Sundance-festivaalilla saattaa tänä vuonna näkyä, ovatko indie-elokuvat palaamassa taksin juurilleen. Pienten riippumattomien yhtiöiden suojiin.

Goldwyn ja muuta asiantuntijat arvelevat, että pienemmät tuotantoyhtiöt etsivät innolla uusia jakelukanavia, ja tulevat myös löytämään niitä. Yksi nouseva kanava on VOD Video On Demand. Se tarkoittaa ladattavaa bittimuotoista videotiedostoa, jota levitetään esimerkiksi internetin kautta. VOD:n vastakohtana ovat fyysiset tallennusmuodot, kuten DVD-levy.

Sundance-festivaaleilla menestyneet elokuvat löytävät tiensä Suomeen muutaman vuoden sisällä. Festivaalit järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1978 Utahissa.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi