Marjanpoimijoita kutsuvien pitää maksaa matkat

Marjanpoimijoita ulkomailta kutsuvien suomalaisyritysten pitää vastedes maksaa poimijoiden matkat Suomeen. Helsingin Sanomien mukaan ulkoministeriö on ottanut vähemmistövaltuutetun joulukuussa antaman suosituksen osaksi ulkomaisten marjanpoimijoiden viisumiohjeistusta.

Kotimaa

Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää sai viime vuonna lukuisia yhteydenottoja erityisesti thaimaalaisten marjanpoimijoiden oloista Suomessa. Puutteita oli poimijoiden asumisessa, ravinnossa ja muissa oloissa. Monet jäivät poimintamatkastaan tappiolle huolimatta jopa 15 tunnin päivittäisestä urakoinnista kohtuullisen hyvänä marjakesänä.

Vähemmistövaltuutettu muistutti joulukuussa antamassaan suosituksessa, että poimijat eivät toimi työsuhteessa vaan yrittäjäriskillä. Suurpää suosittikin viisumiehdoiksi sitä, että poimija ei saisi jäädä Suomessa työskentelyn jälkeen tappiolle.

Viisumiohjeistuksen osaksi tulleen suosituksen mukaan kutsujayrityksen on katettava poimijan matkasta, majoituksesta ja työvälineistä koituvat kulut. Valtuutettu esitti myös jonkinlaista kohtuullista vähimmäisansiotasoa poimijoille.

Suomessa on käynyt kesäisin 2000-3000 ulkomaalaista keräämässä marjoja suomalaisille marjanpoimintayrityksille.

Lähteet: YLE Uutiset