Kaksi kolmesta yhden äänen erolla -lahtelaista päätöksentekoa

Demokratiassa ratkaiseva ero on joskus vain yhden äänen suuruinen. YLE Lahden uutispäällikkö Tapio Enlund arvioi Lahden toriparkkipäätöstä

Lahti

Demokratiassa ratkaiseva ero on joskus vain yhden äänen suuruinen. Joskus jopa pienempikin, sillä on niitä rankkoja ratkaisuja tehty puheenjohtajankin äänellä ja joskus jopa arvalla. Hienous piilee siinä, että kaikkien tulee elää lopputuloksen mukaisesti.

Lahdessa pieniin äänestysmarginaaleihin on totuttu, kun kaupunginvaltuusto on tehnyt useammankin merkittävän päätöksen täpärästi yhden tai muutaman äänen enemmistöllä. Muutamaa ääntä voisi sanoa jopa ylellisyydeksi.

Viimeksi maanantai-iltana valtuustossa oli jännitysnäytelmä torikaavasta – tai suomeksi sanottuna torinaluspysäköinnistä, johon valtuutetut puheenvuoroissaan ottivat enemmänkin kantaa varsinaisen kaavan sijasta.

Kaava hyväksyttiin, mutta tuskin valtuusto viimeistä kertaa torin alle suunnitellusta parkkitalosta eilen keskusteli. Nyt kun rakentaminen vasta on mahdollista – varsinaisesta rakentamisesta pitää tehdä erilliset ratkaisut joskus tulevaisuudessa.

Hyvä että Lahden keskustan kolmesta tulevaisuuden kannalta tärkeästä ratkaisusta kaksi on nyt puserrettu kasaan. Torikaava oli järjestyksessään toinen – ensimmäinenhän tehtiin viime keväänä, kun Ranta-Kartanon kaava sai taakseen enemmistön valtuustossa, pienen mutta riittävän.

Paitsi päätöksenteon vaikeudesta niukat enemmistöpäätökset kielivät myös siitä, että paikallisdemokratia toimii – joku voisi sanoa sittenkin. Loppupelissä yhden äänen enemmistö on ihan yhtä arvokas kuin yksimielinen ratkaisu. Sekin kuuluu yhteiseen päätöksentekoon, että selvitykset ja keskustelut tehdään etukäteen, ja jälkikäteen puhalletaan yhteen hiileen yhteisten ratkaisujen mukaisesti.

Näin ideaalitilanteessa ja ihanneyhteiskunnassa. Täällä asiat tuppaavat kuitenkin venyä senkin jälkeen, kun nuija on paukkunut ratkaisujen merkiksi. Ranta-Kartanon kaavasta kehkeytyi valituskierre, ja sitä samaa ounastellaan torikaavasta. Vie siis vielä vuosikausia ennen kuin oikeasti mitään tehdään.

Ei silti – mitään ei ole torinaluspysäköinnin osalta vielä tehtävissäkään, kun hamutusta yksityisrahasta ei ole tietoa. Sitä pitäisi löytyä jonkinmoinen kasa, kun kaupungin omia ropoja parkkiluolaan ei saisi käyttää. Siis autoilun piikkiin toriparkki toivottavasti joskus menee.

Ei kahta ilman kolmatta kuuluu vanha sanonta. Niinpä Lahden tulevaisuuden kannalta kolmas merkittävä ratkaisu tuo jo nyt vuosikausia vatvottu Matkakeskuskin kypsyy hiljakseen päätettäväksi. Ranta-Kartanon ja torikaavan vanavedessä luulisi senkin sitten joskus tulevaisuudessa purjehtivan myötätuulessa.