1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. äitiys

Hengenpelastajat palkittiin

Tasavallan presidentin myöntämät hengenpelastusmitalit luovutettiin keskiviikkona Uudenmaan lääninhallituksen vanhoissa tiloissa Helsingissä. Mitalin saivat muun muassa poikkeuksellista neuvokkuutta ja rohkeutta osoittaneet helsinkiläiset Merituuli Keskinen ja Santtu Kaislaniemi.

äitiys
Merituuli Keskinen ja Santtu Kaislaniemi saivat tänään presidentin myöntämät hengenpelastusmitalitYLE/ Olli Ihamäki

Merituuli Keskinen sattui katsomaan ikkunasta pihalle sillä kuuluisalla yhdennellätoista hetkellä. Hän näki kauhukseen äitinsä tulessa. Äidin jalkatuki oli pettänyt ja hän oli kaatunut palavaan grilliin. Merituuli syöksyi ulos hakemaan puutarhaletkua sammuttaakseen äitinsä vaatteet. Äiti itse kykeni soittamaan apua. Vaikeasti palanut äiti kuljetettiin sairaalaan, hoidot kestivät useita vuosia.

Nyt äiti oli mukana iloitsemassa, kun tyttärelle myönnettiin keskiviikkona merkittävä tunnustus Etelä-Suomen aluehallintoviraston tiloissa järjestetyssä mitalien luovutustilaisuudessa. Merituuli Keskinen on ensimmäinen kehitysvammainen, jolle hengenpelastusmitali on myönnetty.

Sammunut autosta viime hetkellä

Helsinkiläinen Santtu Kaislaniemi käveli 25 asteen pakkasessa ja havaitsi paikoillaan olevan auton moottorin ulvovan täysillä kierroksilla. Moottoritilasta purkautui vankkaa savua ja liekkejä. Vasten rattia painuneista silmälaseista välähtänyt valonsäde antoi aavistuksen, että autossa kenties on joku sisällä.

Santtu Kaislaniemi pelasti ajoneuvosta umpihumalaisen, tiedottomaksi menneen suurikokoisen miehen. Kun Kaislaniemi oli saanut uhrin parinkymmenen metrin päähän turvaan, auto roihahti ilmiliekkeihin. Takapenkille jäänyttä koiraa auttaja ei ehtinyt saada ulos autosta.

Pelastaja kiittelee viranomaisten apua.

– Sain onneksi hätäkeskuksesta tsemppiä ja tarpeellisia ohjeita. Aivan pelkästään omaan harkintaan ei olisi kenties luottanut. Väkeä oli paikalla kauempana enemmänkin, mutta kukaan muu ei tarttunut toimeen, kertoo Kaislaniemi.

Santtu Kaislaniemi on ollut tapauksen jälkeen usein yhteydessä pelastamaansa mieheen, jonka kanssa on tarkoitus juhlistaa mitalinsaantia ravintolaillallisella. Myös Merituuli Keskinen aikoo mennä äitinsä ja ystäviensä kanssa juhlan kunniaksi pitsalle.

Hengenpelastusmitali luovutettiin keskiviikkona myös Tuusulanjärvellä henkilöitä avannosta pelastaneelle Esko Ourilalle ja Jokelan murhapäivänä kunnostautuneelle opettaja Tiina Lappalaiselle.

Lähteet: YLE Helsinki/ Olli Ihamäki

Lue seuraavaksi