1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Peliarvostelut ovat jo valtakulttuuria

Tietokonepelien arvostelut ovat hiipineet harrastelehtien palstoilta laajalle yleis- ja perhelehtiin. Niissä arviot lähestyvät jo taidekritiikkiä. Pelejä pyritään suhteuttamaan oman lajityyppinsä historiaan.

Digitaalisen kulttuurin professori Jaakko Suominen Kuva: YLE / Jorma Tuominen

Suoraviivaisempi fanittaminen ja edelläkävijähenki elää silti tietokonelehdissä ja netin vertaisarvioissa, mutta voidaan sanoa, että digitaalisella pelaamisella on jo oma kulttuurihistoria. Turun yliopiston digitaalisen kulttuurin professori Jaakko Suominen sanoo, että varttuneemmat pelaajat pyrkivät siirtämään sitä nuorempien tietoisuuteen.

- Suomen tyypillisin tietokonepeli on pasianssi. Digitaalinen pelaaminen on levinnyt alkuaikojen nuorten poikien harrastuksesta paljon laajempiin kansankerroksiin kuin on tapana ajatella, muistuttaa digitaalisen kulttuurin professori Jaakko Suominen.

Peliarvostelut ovat siirtyneet tietokonelehtien palstoilta laajalle valtavirran lehtiin. Alkuperäinen fanittamisen henki elää silti, jotkut pelit julkaistaan vain tietylle pelikonsolille.

- Pelaajien maailmaan kuuluu kiivailu siitä, mikä on paras ja oikea alustan ja pelin yhdistelmä, sanoo Suominen. Pojat ovat siis poikia 2010-luvulla, kuten olivat 1980-luvullakin.

Netin YouTubesta löytyy nykyään pelien vaikeiden kohtien läpipeluuohjeita videomuodossa.

- Ei se ole fuskaamista, vaan oman pelaamisen rajallisuuden tunnustamista, sanoo itsekin oikoteitä käyttänyt professori Suominen.