Ryijy on siirtynyt reen lämmittäjästä tuvan seinälle

Ryijyjen muoto on säilynyt samana vuosisatojen ajan. Mutta niihin liitetyt kuva-aiheet ovat kuitenkin muuttuneet paljonkin aikojen saatossa ja muodin mukana.

kulttuuri
YLE Etelä-Karjala

Historian ensimmäiset ryijyt ovat olleet kartanoissa ja linnoissa. Tämän jälkeen ryijyt siirtyivät veneisiin ja rekiin. Ryijyn tehtävä oli lämmittää.

- Ahkeran käytön vuoksi osa ryijyistä ei ole säilynyt jälkipolville, ne yksinkertaisesti käytettiin loppuun, kertoo Etelä-Karjalan toimensijainen amanuenssi Reija Eeva.

Ryijyn suosio elpymässä

Ryijyn kulta-aika oli 1700 ja 1800-lukujen vaihteessa, jolloin eri maakunnissa oli omanlaiset ryijynsä. Pieniä viitteitä on olemassa siitä että ryijy on tulossa taas muotiin. Viime vuonna julkaistiin ryijyaiheisia kirjoja ja ryijynäyttelyitä on ollut esillä ympärivuoden.

Tämän päivän ryijytrendit ovat hyvin perinteisiä. Erikoisemmat materiaalikokeilut ovat väistyneet villan tieltä.

- Vanhoilla ryijyillä ei välttämättöä ole suurta rahallista arvoa, mutta uusimmat maksavat useita tonneja, kertoo Reija Eeva.

Galleria Laurassa Lappeenrannan Taitotalossa voi käydä puolentoista kuukauden ajan tutustumassa ryijykokoelmaan, jonka vanhimmat ryijyt ovat 1700-luvulta.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala