Verkot kuntoon talkoilla

Päijät-Hämeen Kalatalouskeskuksen hoitokalastusvälineiden huoltotalkoita on järjestetty jo 18 vuotta. Talkoilla valmistuvia verkkoja, nuottia ja katiskoja käytetään muun muassa Vesijärven puhdistamiseen roskakaloista. Paitsi pyydysten kunnostus myös hoitokalastus nojaa omaehtoisuuteen.

luonto
Vanhat verkot korjataan talkoovoimin.YLE Lahti

Päijät-Hämeen Kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Jari Hagman on iloinen, että talkoolaisten saanti oli tänä vuonna helppoa. Muutama sähköposti ja tekstiviesti riittivät, ja Askon vanhaan tehdaskiinteistöön perustettuun työpajaan ilmestyi 60 talkoolaista. Talkoilla valmistetaan kaksi isoa nuottaa, korjataan vanhoja hoitokalastusvälineitä sekä kootaan pari sataa erityisesti hoitokalastukseen tarkoitettua katiskaa.

Talkoihin osallistuu pääasiassa eläkeläisiä, yli 60-vuotiaita miehiä. Hagman ei ole suppeasta ikähaitarista pahoillaan vaan pitää sitä luonnollisena. Työikäisillä ei juurikaan ole mahdollisuuksia osallistua päivällä järjestettävään toimintaan.

Toisaalta ikäjakauma kertoo myös siitä, että kalastuksesta on pikkuhiljaa muodostumassa eläkeläisten harrastus. Jari Hagman epäilee, että nykyajan työelämä asettaa ihmisille niin kovia paineita, että usein harrastuksista joudutaan luopumaan. Paras ajankohta kalastamiselle avautuu näin vasta eläkeiässä.

Kalajuttuja ja tuotekehittelyä

- Kalastusvälineet ovat talkoissa melkeinpä sivuseikka, nauraa Jari Hagman.

Tärkeintä on yhteisöllisyys, vapaa-ajan vietto samanhenkisten ihmisten seurassa ja ylipäätään mielekäs tekeminen. Kun kymmeniä kalamiehiä kokoontuu samaan tilaan, kalajutut lentävät ja nauru raikaa. Jaetaan kokemuksia parhaista kalapaikoista, välineistä ja kalaresepteistä. Toisinaan kiivailtakaan väittelyiltä ei voida välttyä, hymyilee Hagman.

Talkooporukassa on sekä juuri kalastuksen aloittaneita, että pitkän linjan konkareita. Isossa porukassa tiivistyy paljon viisautta, jota on käytetty valmistettavien välineiden kehittelyyn. Esimerkiksi Weke-hoitokalastuskatiskaa kehitetään koko ajan kalastajien omien kokemusten perusteella.

Vesijärven tila kohenee yhteistyöllä

Paitsi pyydysten kunnostus myös hoitokalastus nojaa omaehtoisuuteen. Jari Hagmanin mielestä omaehtoinen hoitokalastus on erittäin tärkeää toimintaa ja sitä soisi olevan vieläkin enemmän. Yhdessä järven eteen ponnisteleminen lisää yhteisön yhteenkuuluvuuden tunnetta, minkä lisäksi tietysti järvestä poistetut kalamassat ovat erittäin merkittäviä fosforin poistamiseksi.

Toiminnassa olisi kuitenkin myös paljon kehitettävää. Monelle omaehtoisesti hoitokalastavalle roskakalojen hävittäminen saattaa koitua ongelmaksi. Jari Hagman haluaisikin kehittää saaliiden hyötykäyttöä ja pohtia erityisesti mahdollisuuksia käyttää kaloja elintarvikkeina.

Lähteet: YLE Lahti / Juha Paaso