1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Muinaisen julkkisprinsessan jäännökset löytyivät silkkikääröstä

Saksalais-englantilainen tutkimusryhmä uskoo löytäneensä 900-luvulla eläneen prinsessan maalliset jäännökset. Prinsessa Eadgyth muutti Englannista miehelään Saksaan. Aikalaiset kuvailivat Eadgythia kauniiksi, hyväksi ja säteileväksi. Hänen kansansuosionsa oli niin suuri, että Bristolin yliopiston arkeologian professori Mark Horton ei epäröi verrata häntä prinsessa Dianaan.

Mark Horton on yksi asiantuntijoista, jotka pyrkivät varmistamaan, että Madgeburgin katedraalista löydetyt luut todella kuuluivat Eadgythille. Jos valkoiseen silkkikankaaseen käärittyjen luiden alkuperä vahvistuu, ne ovat vanhimmat tunnetut englantilaisen kuninkaallisen jäännökset.

Luuranko tuli päivänvaloon osana Madgeburgin katedraalin suurta tutkimusprojektia. Luut löytyivät 1500-luvun koristeellisesta monumentista, jonka sisällä ei tiedetty mitään olevankaan. Kun tutkijat avasivat monumentin, sieltä löytyi miltei täydellinen luuranko. Vainaja oli silkkikäärössä lyijyarkussa, jossa lukee Eadgythin nimi.

Hortonin mukaan varmaa jo on, että luut kuuluivat 30 - 40-vuotiaalle naiselle. Ikä täsmää, sillä Eagdyth kuoli 36-vuotiaana, mutta onko hän sittenkään arkun vainaja? Hänet haudattiin ensin magdeburgilaiseen luostariin ja siirrettiin myöhemmin. Epäilijät sanovat, että hänen arkkuunsa saattoi tuolloin päätyä toinen nainen. Sellaiset sekaannukset eivät olleet ennenkuulumattomia keskiajalla, kun arvovainajia siirrettiin pitkiä matkoja.

Seuraavaksi testataan, kuinka vanhoja luut ovat ja mistä vainaja oli kotoisin. Hampaan strontium-isotooppianalyysistä voidaan nähdä, missä hän varttui. Analyysi perustuu siihen, että maailman eri kolkilla on elinympäristössä eri määriä metalleja.

Jos hampaat kertovat naisen kasvaneen eteläisessä Englannissa, voidaan olla jokseenkin varmoja siitä, että hän oli Eadgyth, tutkijat sanovat.

Aikalaiset hurmaantuivat prinsessasta

Prinsessa Eadgyth oli Englannin ensimmäisen anglosaksisen kuninkaan Alfred Suuren lapsenlapsi. Eadgythin velipuoli Athelstan oli Englannin ensimmäinen kuningas. Athelstan ei kaihtanut käydä lukuisilla sisarpuolillaan naimakauppaa vahvistaakseen omia suhteitaan Euroopan muihin kuninkaallisiin.

Niinpä Eadgyth lähetettiin Saksaan, vaimoksi Saksin herttualle Otolle, sotapäällikön pojalle, josta tuli Pyhän roomalaisen keisarikunnan ensimmäinen hallitsija ja Euroopan mahtavin mies.

Saksalainen kronikka kuvailee Eadgythia loistavan sulokkaaksi ja kuninkaallisen arvokkaaksi. Saksalaisnunnan koristeellisen tekstin mukaan kaikki kansa oli yhtä mieltä siitä, että Eadgyth oli aikansa ihanin nainen.