1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Taantuma ei leikannut sarjakuvien menekkiä

Edullinen sarjakuvakirja löysi tiensä kuluttajan kainaloon viime vuonna, vaikka muusta kulutuksesta karsittiinkin. Osalla kustantamoista myynti jopa nousi.

Kulunut vuosi oli kirja-alalla rakennemuutosten aikaa ja taantumakin hätyytteli. Sarjakuva näytti kuitenkin jälleen kyntensä. Kuluttajat pitävät sarjakuvaa edullisena sijoituksena ja albumi jos toinenkin lähti kaupoista lukijoiden mukaan.

Sarjakuviin erikoistuneen Arktinen Banaani -kustantamon myynti nousi lähes neljänneksellä. Kutantaja Harto Paasosen mukaan vuoden positiivisin yllättäjä oli Pertti Jarlan Fingerpori-sarja, jonka eri julkaisuja myytiin vuoden 2009 aikana yli 57 000 kappaletta. Myös toisen kotimaisen brändin, Ilkka Heilän B. Virtasen ja ulkomaisten perhesarjojen Baby Bluesin ja Jeren myynnit nousivat.

Ilmoitusmyynnin romahtaminen verotti muuta lehdistöä, sarjakuva ei kärsinyt

Suuren sarjakuvaakin kustantavan Egmont-kustantamon vuosi oli niin ikään vähintäänkin tyydyttävä, kertoo julkaisujohtaja Jukka Torvinen. Egmont julkaisee mm. Tex Willeriä, Bamse- ja Muumi-lehtiä.

- Ilmoitusmyynti romahti viime vuonna, mutta koska sen osuus on sarjakuvassa kohtuu vähäinen, sarjakuva selvisi vuodesta hyvin, sanoo Torvinen.

- Taantuma ei näkynyt sarjakuva-alalla viime kerralla, eikä juuri nytkään. Sarjakuva-albumi tai -lehti mielletään niin edulliseksi tuotteeksi, että sen voi ostaa, vaikka rahasta olisikin tiukkaa.

Suomen Sarjakuvaseurakin on pannut merkille hyvän tilanteen. Kustantamoista on kuulunut tyytyväistä hyrinää pitkin vuotta.

Kirjastohankintojen väheneminen murheena

Oululaisen Asema Kustannuksen kustantaja, sarjakuvataiteilija Ville Ranta kertoo myös marginaalisarjakuvalle kuuluvan hyvää. Yhtiö julkaisi edellisvuonna joitakin kalliimpia kovakantisia albumeita. Niitäkin on myyty viime vuonna vielä hyvin. Samoin kustantamon edullisemmat tuotteet ovat tehneet kauppansa.

- Kirjastot ovat vähentäneet ostojaan viime vuosina. Hankinnat ovat laskeneet tasaisesti. Se tietysti tuntuu pienkustantamoissa, harmittelee Ranta.

Siinä, missä Asema Kustannus keskittyy marginaaliin, pyrkii Arktinen Banaani nyt myös kaunokirjallisuuden markkinoille. Kustantamon syksyn kirjailijanimiä ovat mm. Tapani Bagge, Harri István Mäki, Roman Schatz ja Kevin Wignall. Banaanin myönteiseen kehitykseen viime vuonna vaikuttivat myös yrityksen siirtyminen sarjakuvien tukkumyynnistä pelkästään omaan kustannustoimintaan, uudet kovakantiset tuotelinjat sekä koti- ja ulkomaisten sarjakuvabrändien vahvistuminen.