Poliisi hyvin vaitonainen Vanhasen valokuvavarkaudesta

Pääministeri Matti Vanhasen sähköpostista on kopioitu luvatta ainakin yksi valokuva, kertoo valtioneuvoston kanslia. Kanslian mukaan tietokoneen korjaaja oli ottanut haltuunsa kuvan Vanhasen sähköpostista hyötyäkseen taloudellisesti. Poliisi on hyvin vaitonainen jouluviikolla alkaneesta esitutkinnasta

Kotimaa

Esitutkinta on vielä herkässä vaiheessa, kertoo talous- ja omaisuusrikosyksikön johtaja Ilkka Koskimäki Helsingin poliisista. Koskimäki ei halua täsmentää, onko pääministeriä kuultu rikostutkinnassa tai onko poliisin hallussa kopiota kuvasta.

Kuvan kopioiminen oli tapahtunut kaksi vuotta sitten Vanhasen virkahuoneessa, kertoo valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Timo Härkönen. Tapaus tuli kanslian tietoon kuitenkin vasta viime kuussa, ja turvahenkilöstö jätti tutkintapynnön poliisille jouluviikolla.

Helsingin poliisin Ilkka Koskimäen mukaan tapausta tutkitaan viestintäsalaisuuden törkeänä loukkauksena. Oikeudessa vakavin rangaistus siitä on neljä vuotta vankeutta.

Koskimäki ei vastaa, milloin teko tarkalleen tapahtui tai kauanko tekijä oli yksin pääministerin virkahuoneessa.

- Poliisi ei voi tässä vaiheessa vielä puhua tarkemmin näistä yksityiskohdista eikä epäillystä.

Vihje kuvan kaupittelijasta

Selvitettävänä on nyt, onko kuvan kopioinut henkilö kaupitellut sitä eteenpäin.

- Meillä ei ole siitä faktatietoa, Koskimäki sanoo.

Vanhasen työpaikalla valtioneuvoston kansliassa vahvin epäily kuvan varastaneesta on Vanhasen sähköpostivikaa vuonna 2007 korjannut henkilö, kertoo turvallisuusjohtaja Härkönen. Kansliaan tuli viime kuussa vihje, että mahdollisesti varastettua valokuvaa olisi yritetty myydä lehdille.

Tapauksen tietoon tulemisen jälkeen on päätetty, että jos pääministerin tietokone vaatii korjaamista, tilannetta valvoo aina joku kanslian henkilökunnasta. Salassa pidettävät asiat eivät Härkösen mukaan liiku sähköpostissa, vaan lähinnä paperilla suljetuissa kuorissa tai sisäisessä suojatussa verkossa.

Lähteet: YLE Uutiset