1. yle.fi
  2. Uutiset

Sairaanhoitajat saavat rajatun reseptioikeuden

Sairaanhoitajat voivat jatkossa määrätä reseptilääkkeitä hoitamilleen potilaille. Hallitus päätti asiasta torstaina. Oikeus olisi rajattu ja sitä voisi käyttää vain tietyissä tapauksissa.

Kotimaan uutiset

Sairaanhoitaja saisi jatkaa lääkitystä esimerkiksi verenpainetaudin, 2-tyypin diabeteksen ja astman hoitoon, jos lääkäri on jo tehnyt taudinmäärityksen ja kirjannut hoitosuunnitelmaan lääkityksen jatkamisesta.

Päivystystilanteissa sairaanhoitaja voisi myös määrätä joitakin ennalta määriteltyjä lääkkeitä. Myös laajoissa epidemioissa sairaanhoitajille tulisi mahdollisuus määrätä lääkettä kyseisen tartuntataudin ehkäisyyn.

Sairaanhoitaja ei saa lääkkeenmääräämisoikeuttaan automaattisesti. Hänellä tulee olla tarvittava lisäkoulutus sekä palvelussuhde terveyskeskukseen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon lupa- ja valvontavirasto Valvira aikoo pitää rekisteriä niistä sairaanhoitajista, joilla on pätevyys määrätä lääkkeitä. Tällaiset sairaanhoitajat saisivat oman yksilöintitunnuksen, jota ilman reseptilääkkeen määrääminen ei olisi mahdollista.

Peruspalveluministeri Paula Risikko otti sairaanhoitajien reseptioikeuden esille vajaa vuosi sitten. Muutoksella pyrittään paikkaamaan lääkäripulaa ja parantamaan terveyskeskuksen tuottavuutta. Lääkäriliitto on vastustanut suunnitelmia.

Eduskunta käsittelee esitystä perjantaina.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi