1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tapani Bagge

Ihmisen pahuus paljastuu kauhuviihteessä

Kirjailija Tapani Bagge sanoo, että ihmisessä on luonnostaan tarve hakea turvallista jännitystä. Jännäreitä ja kauhutarinoita lukiessa saa korkeintaan sielullisia vammoja.

Kirjailija Tapani Bagge Hattelmalan näkötornilla. Kuva: Yle

Ihmiset ovat kautta aikain lukeneet jännäreitä ja katsoneet kauhuelokuvia. Kotisohvalla viltin alla kauhun lukeminen on turvallinen kokemus. Hämeenlinnalainen kirjailija Tapani Bagge on lukuisten jännäreiden kirjoittaja ja kuluttaja. Hän mietti mitä tarvetta ihmisessä tällä oikein ruokitaan.

Bagge sanoo, että dekkareissa on se hyvä puoli, että rosvot jäävät kiinni toisin kuin oikeassa elämässä. Se lujittaa ihmisten uskoa siihen että kaikki kuitenkin toimii tässä yhteiskunnassa.

- Toiset menevät niin syvälle lukemaansa etteivät kestä kauhujuttuja, toiset taas osaavat etäännyttää fiktion niin että ottavat sen jopa huumorin kannalta.

Baggelle itselleen huumori on elämässä ja tuotannossa keino ja elämänasenne. Hän käsittää asiat omalla tavallaan, ne voi suodattaa huumorin kautta ja pehmentää asioita. Huumorilla voi myös sanoa asioita suorempaa kuin muuten. Tosin mustassa huumorissa on aina väärin ymmärryksen vaara.

- Olen juuri katsellut telkkarista dokumentteja Euroopan historian kauheuksista. Niiden katsominen tuntuu pahalta. Jotenkin tuntuu kuitenkin, että on tärkeää tietää miten pitkälle ihminen voi ja on voinut mennä. Ihminen voi olla hyvä, mutta myös äärimmäisen paha. Onko mikään muu laji niin julma tai paha omilleen kuin ihminen, hän kysyy.

Jännityskirjallisuus seuraa osin elokuvaa, kerronta on siinäkin muuttunut entistä raaemmaksi. Televisiossa on ajoittain elokuvia joissa on liikaa perustelematonta väkivaltaa. Tapani Baggen mielestä ei kaikkea tarvitse näyttää, ja asioita voi näyttää tyylikkäämminkin.

Sensuuri on kadonnut ja kaikki on nyt julki. Usein rankkuus vain jännityksen ammattilaisen mielestä tuntuukin päälle liimatulta.