Valtio ei enää korvaa karjansa kanssa kolaroimista

Mahdollisuus saada valtiolta korvausta hirvikolareiden kustannuksiin poistui joulukuussa. Henkilövahingot katetaan edelleen liikennevakuutuksesta. Hirvikolarit ovat määrällisesti pieni osa kaikista peltikolareistamme.

hirvikolarit
Hirvet liikkuvat hämärissä auringonnousun ja -laskun aikoihin.YLE / Sauli Antikainen

Hirvikolareihin ei enää voi hakea valtiolta. Muutos aikaisempaan verrattuna astui voimaan vuodenvaihteessa.

- Aikaisemmin oli hirvien ajoneuvoille aiheuttamiin vahinkoihin oli mahdollisuus saada korvauksia myös valtiolta. Näihin valtio keräsi rahat riistanhoito- ja pyyntilupamaksuista rahat, joista vahingot maksettiin hirvikolareihin joutuneille takaisin, Talsi kertoo.

Vapaaehtoisten kaskovakuutusten hirvivahinkovakuutus on korvannut autolle tai auton irtaimistolle tapahtuneet vahingot. Henkilövahingot menevät vastakin liikennevakuutuksesta.

Talsin mukaan yksi peruste valtion korvauksen lopettamiselle oli käsittelyn hitaus. Menneiltä vuosikymmeniltä löytyy myös tapauksia, joissa esimerkiksi loppuvuodesta valtion kassassa ei enää ollut varaa maksaa vahinkoja.

Ei korotuspaineita vakuutusmaksuihin

Talsin mukaan hirvivahinkojen korvausten painottuminen vakuutusyhtiöille ei aiheuta korotuspaineita vakuutusmaksuihin.

- Liikennevakuutuksen omaavista suurin osa on ottanut vapaaehtoisen autovakuutuksen, jossa on mukana hirvivahinkojen korvaus. Ylimääräistä maksupainetta ei siis ole. Lisäksi tämä yksinkertaistaa korvausten hakemista, Talsi uskoo.

Pohjola Vakuutuksen Liikenneautovakuutusyksikön päällikkö Kyösti Talsi korostaa hirvivahinkoja varten varautumista.

- Jos liikkuu vähääkään laajemalla alueella kannattaa vakuutusta harkita, Talsi sanoo.

Hirvi- ja peurakolareita on vuosittain 6000-7000. Kesällä niitä on noin 500 kuukaudessa, kun taas esimerkiksi talvikuukausina niitä on lähes tuhat kuukaudessa. Kaikkiaan peltikolareita sattuu vuosittain 400 000 tapauksen verran.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala