Kainin perilliset koolla Raumalla

Lönnströmin taidemuseossa Raumalla on avattu Kainin perilliset -näyttely. Näyttely esittelee neljä nykykuvanveistäjää, joiden tuotannossa näkyy yhteys akateemikko Kain Tapperin taiteeseen. Näyttelyn taiteilijat - Pekka Kauhanen, Pekka Pitkänen, Riku Riippa ja Tommi Toija - ovat olleet Tapperin oppilaita, työhuoneavustajia ja ystäviä.

näyttelyt
Pekka Pitkänen: Kain Tapper (2005)YLE / Tuuli Liekari

Näyttelyssä on esillä myös katsauksia Kain Tapperin tuotantoon.

Suomalaisen modernismin keskeinen taiteilija ja kuvanveiston uudistaja Kain Tapper vaikutti monen aloittelevan taiteilijan elämään. Tapper koulutti monta sukupolvea kuvanveistäjiä. Moni sai miehestä elinikäisen ystävän.

- Kun kerran sai hänen luottamuksensa ja ystävyytensä, hän piti siitä kiinni loppuun asti ja puolusti ja tuki kaikella lailla. Kyllä se oli hyvin tärkeää, ainakin kaikille meille, jotka yhteistä näyttelyä teimme, kertoo kuvanveistäjä Pekka Pitkänen.

Riku Riippa toimi Tapperin avustajana vuosituhannen alussa.

- Hänen kanssaan oli hyvin helppo tulla toimeen, kanssakäyminen oli hyvin välitöntä. Työhuoneella pelattiin korttia, välillä käytiin katsomassa näyttelyitä. Työnteko ei ollut pelkästään totista puurtamista, Riippa muistelee.

Tapperin merkitys näkyy ennen kaikkea taiteellisena ja henkisenä sukulaisuutena muihin veistäjiin. Taiteilijat eivät ole kopioineet mestaria ei ole kopioitu, vaan saaneet häneltä runsaasti vaikutteita.

- Kyllähän Kainilta on periytynyt ihan se yleinen suhtautuminen kuvanveistoon ja taiteeseen ylipäätään, Riippa kertoo.

Näyttely Kainin Perilliset esittelee valtavasta joukosta oppipoikia neljä taiteilijaa, joiden tuotantoon ja elämään Tapper on vaikuttanut.

- He valikoituivat, koska heillä on se Kainin henkinen perintö, keskittyminen omaan tekemiseen muotivirtauksista tai uusista suuntauksista huolimatta. Se on myös Kain Tapperin taiteen tunnuspiirre, museonjohtaja Selma Green sanoo.

Kainin perilliset - näyttely on esillä Lönnströmin taidemuseossa 23. toukokuuta saakka.

Lähteet: YLE Satakunta