Pariisin suuret taidelaitokset tuntevat painetta satsata tunnettuihin nimiin

Näyttelytoiminta on myös Pariisissa yhä selvemmin bisnestä. Tunnetut taiteilijat saavat suuren yleisön liikkeelle ja tuottavat näin suuria summia.

kulttuuri
Ihmisiä kävelyllä Pariisin puistossa. Takana näkyy Eiffelin torni.
Myös pariisilaiset saivat nauttia lumen peittämästä kaupungista.Ian Langsdon / EPA

Pariisin suurten museoiden kunnia-asia on tarjota kansainväliselle yleisölle huipputason näyttelyitä, sanoo tiedottaja Alain Perdrillat Ranskan museovirastosta. Tämän takia suuret taidelaitokset satsaavat tulevina kuukausina tunnettuihin nimiin.

Monet, Munch ja Basquiat

Grand Palais-museossa kauden aloittaa englantilainen maisemamaalari William Turner ja syksyllä vuorossa on Claude Monet. Tämän impressionismin isän tuotantoa ei ole Ranskassa laajemmin esitelty kolmeenkymmeneen vuoteen. Näyttelystä odotetaan vuoden yleisöhittiä.

Yleisöä kerää taatusti myös Edward Munch, jonka teoksia on esillä Pinacothèque de Paris- museossa. Pariisin modernin taiteen museon vuoden vetonaulana taas on kuuluisa amerikkalainen graffititaiteilija Jean-Michel Basquiat.

Huippunimet tuovat yleisöä - yleisö rahaa

Satsaus suuriin nimiin kertoo, että näyttelytoiminta on myös Pariisissa yhä selvemmin bisnestä. Tunnetut taiteilijat saavat suuren yleisön liikkeelle ja tuottavat näin suuria summia.

Tästä saatiin näyttöä viime vuonna, jolloin Pariisin ehdoton menestysnäyttely oli Picasso ja maalaustaiteen mestarit. Näyttely veti peräti 730 tuhatta katsojaa. Katselmus hipoi kaikkien aikojen yleisöennätystä. Sitä pitää hallussaan 1980-luvun puolivälissä järjestetty Renoir- näyttely, jonka kävijämäärä oli 800 tuhatta.

Ennätyksiä hipovat yleisömäärät tietävät Ranskan museovirastolle suuria pääsylipputuloja sekä valtavaa tuottoa katalogien ja postikorttien myynnistä. Esimerkiksi Picasso ja maalaustaiteen mestarit tuotti voittoa lähes miljoona euroa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset/ Anneli Vehkoo, Pariisi